Bu soruyu eminimki birçok reklam uzmanı her gün defalarca sormaktadır. Ads4tr olarak tecrübelerimizi sizler ile paylaşmak istedik.
Burada yapabileceğiniz 3 kritik aksiyon bulunmakta.
1-Herkesin kullandığı mecraları değil, farklı mecraları deneyin:
Ads4tr olarak gördüğümüz en önemli sıkıntı birçok firma sezonsallıktan ötürü reklamlarını aynı dönemde ve benzer müşteri gruplarına yapmaktadır. Bunun sonucu olarak da daha yüksek teklif vermek durumunda kalıyorlar ve rekabetten dolayı reklam ücretleri ciddi yükseliyor. Peki bundan kurtulmanın çaresi nedir? Size tavsiyemiz farklı mecraları denemeniz. Aksi takdirde bu konuda ilerlemeniz zor olacaktır. Farklı mecralar kastımız Google ve Facebook dışındaki tüm online reklam mecraları. Bunların başında mobil pazarlama (özellikle toplu sms, mms ve email), display reklam yapabileceğiniz diğer display reklam mecraları (ad-matik, ad-roll, adnboost,rtb, ligatus…) , websitesi bannerları (coalition program çerçevesinde), marka ortaklıkları burada başlıca yapabileceğiniz çalışmalar olmaktadır. Burada reklamları yaparken websitenize girmiş müşterileri sonrasında yakalamak için de muhakkak re-marketing (re-targeting), Facebook pixel gibi entegrasyonlarını yapmış olmanız önemli. Emin olun Google ve Facebook’da tıklama başına ödediğiniz ücretlerin altında fiyatlara sahip kanallar bulacaksınız.
2-Reklamlarınızı mümkün olduğunca farklılaştırın
Birçok pazarlama çalışanı reklam yapmaya işin sözlük anlamıyla bakıyor. Yani müşteri bazlı farklılaştırmadan, metinlerin albenisini arttırmadan, reklamın teknik detaylarına odaklanmadan bir reklam tipi ile tüm müşterileri belirli bir bütçe ile hedefliyor. Günün sonunda da tabi hüsranvari bir durum oluşuyor. Patron çalışanı eleştiriyor, çalışan reklam kanalını yada çalıştığı ajansı suçluyor vesaire.. Burada önemli olan reklamları farklılaştırmadır. Size bu konuda verebileceğimiz en iyi örnek booking.com veya expedia olabilir. Portallerinde milyonlarca otel bulunduğu halde yeri geldiğinde otel bazlı, yeri geldiğinde lokasyon bazlı reklamlarını vermektedirler. Örnek olarak Alaçatı hotel diye arattığımızda yurtdışında çıkan sonuca bakabilirsiniz. Bir de Türkiye’den arattığınızda bu reklamı Türkçe olarak gördüğünüzü hatırlatalım. Yani toplamda sahip olduları reklama sayısı yüzbinlerin üzerinde. Tabi bu portaller çok büyük bu yüzden bu şekilde diye düşünebilirsiniz. Fakat size önerdiğimiz sizin de yüzbin farklı reklama sahip olmanız değil fakat en azından en önemli ürünleriniz için farklılaşmış reklamlara sahip olmanızdır. Bunu bu arada sadece biz söylemiyoruz. Google bile en az 3 reklam ile en başarılı reklamı bulmanızı öneriyor.
3-Websitenizi değiştirin
Son olarak da nasıl reklamlarınızı farklılaştırdıysanız websitenizi de farklılaştırmak doğru bir seçenek olacaktır. Aksi takdirde reklamlar sonucu websitenize yönlendirdiğiniz müşterilerin websitenize hızlıca girip çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bu da sizin için en kötü sonucu doğuracaktır. Yani birçok websitenize yönelik ücretli tıklama alacaksınız fakat tıklamalar boşu boşuna gidecektir. O yüzden websitenizde müşterileri yönlendirdiğiniz alt sayfaları doğru şekilde farklılaştırmıyorsanız reklamlarınızı da farklılaştırmayın. Çünkü bu durumda daha çok ziyaretçi alacaksınız fakat daha az geri dönüş alacaksınızdır. Unutmayın reklamları başarılı şekilde çıkmak uçtan uca bir disiplinve tutarlılık gerektirir. O yüzden bu işin sadece bir adımını doğru yapmak yada patronvari tabirle çok para harcamak reklamların çok satış getireceği anlamına gelmez.