Geleceğin arama yöntemi sesli arama ile firmanızın bilinirliğini arttırma

Bir kullanıcı bir arama motorunda belirli bir ifadeyi aradığında, bu arama motoru, arama yapan kişiye en doğru ve en faydalı sonucu vermek ister. Araştırmacı için, daha pratik sonuca getirildiklerinde, onlara kiminle iş yapmaları gerektiği konusunda iyi bir fikir verir. Buda iyi bir SEO optimizasyonuna sahip siteye yönlendirilecekleri anlamına gelir. Gelişen teknolojiler ve araştırma sonuçlarına göre son dönemlerde artış gösteren ve geleceğin arama şekli haline gelecek olan “Sesli Arama” özelliği özellikle yerel işletmeler için her zamankinden daha önemli olmaya başlayacak.
Yapılan araştırmalarda insanların sesli arama cihazlarını kullanarak yerel işletmeleri ve hizmetleri aradığı görülmekte. Bunun en büyük sebebi insanların sesli arama özelliklerini çoğunlukla mobil cihazlarında kullanıyor olmaları. Siri ve Google Sesli Arama gibi Sesli Arama uygulamaları sayesinde insanlar bulundukları yerlerden anlık olarak arama yapabiliyor ve konumuna göre o an ihtiyacı olan hizmet veya ürüne konumuna en yakın yerden ulaşabiliyor. Buda yerel ürün ve hizmet üreten firmalara büyük bir kapı açıyor. Kullanıcılar aramalarını mobil cihazlarının sesli arama özellikleri ile birlikte yaptıkları için tabi ki sitelerin mobil uyumlu hale gelmesi gerektiği de kaçınılmaz bir gerçektir. Kullanıcı anlık olarak konumu üzerinden arama yaptığı için istediği ürün ve hizmete hızlı bir şekilde ulaşmak istemektedir. Bu durumda kullanılışlı bir site ile karşılaşmazsa başka seçeneklere yönelmeyi tercih edecektir.
Sesli arama ile dikkat edilmesi gerek başka bir durum ise arama şekli olacaktır. Sesli arama yazılı aramaya göre daha çok konuşma dili olacağı için daha uzun “long tail” dediğimiz uzun anahtar kelimeler içerecektir. Siteler uzun anahtar kelimeler üzerine optimize edildiğinde arama trafiği de artacaktır. Araştırmalara göre çok uzak olmayan gelecekte Google aramalarının %50’ye yakını sesli arama ile gerçekleşeceği öngörülmektedir. Bu durumda artık içeriklerin doğal ve günlük yaşamda kullanılan dile uygun olması gerektiğini, konuşma diline uygun kelimelerin anahtar kelime olarak seçilerek optimizasyon yapılması gerektiğini göstermektedir.
Son olarak yapay zekâlı ürünlerin gelişmesi ile birlikte kullanıcılar daha çok sesli sohbet eşliğinde yapay zekâlı ürünleri ile beraber bir iletişim içerisinde arama yaptıkları için sesli aramaların çoğalacağı ön görülmekte. Günlük konuşma dili ile soru soran kullanıcı karşısındaki yapay zekânın o kullanıcının daha önceki aramalarına göre, bulunduğu konuma uygun sonuçlar göstermektedir. Bu durumda içeriklerin anlaşılır, doğal ve günlük yaşamda kullanılan dile uygun olması siteyi her zaman kullanıcı bazında kullanışlı kılacaktır.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir