Dijital pazarlamada Google Trends’in önemi

Teknoloji devi Google’ın her geçen gün hizmetleri arttıyor. Yaptığı çalışmalarla hep göz önünde olan bu devin bizlere sunduğu en iyi özelliklerden biri de Google Trends’dir.Özellikle SEO için vazgeçilmez kaynaklardan olan bu araç, Google üzerinde aranılan kelimeleri zamanlarına göre inceleme şansı elde ediyoruz.

Ürününüzü veya hizmetinizi dijital ortamda pazarlamak ve satış hedeflerinize ulaşmak için ilk önce hedef kitlenizi belirlenmeniz gerekir. Hedef kitlenin belirlenmesi bir çok şekilde olabildiği gibi, Google Trends üzerinden de verileri yakalama şansımız vardır. Google Trends bizlere anahtar kelimeleri ,şehirlere göre istatiksel bir oranla verir. Bu şekilde içeriğimiz ile ilgili anahtar kelimeleri yakalayıp, hangi şehirde reklam vermemiz gerektiğini belirleyebiliriz.Örneğin Google Trends üzerinden arama çubuğunda bere kelimesini aratalım.Gelen analizi incelediğimizde , bize son 12 ay içinde bu kelime ne kadar aranmış, bunun grafiğini göstermiştir.Ülkemiz için hangi illerde daha fazla aratılmış bunu da görebiliyoruz.Ayrıca arattığımız sorguya benzer kelimeleri bize sunarak, içeriğimizi için uygun yeni anahtar kelime eklememize de olanak verir.
Google Trends sayesinde arama motorumuzu kendimiz de belirleyebiliriz.Google Trends bizlere Google web arama , Google haberler arama,Google alışveriş ve Youtube Arama gibi imkanları sunuyor.Bu şekilde içeriğimize uygun şekilde sınırlandırmalar yapabiliyoruz.

Google Trends’in başka özelliğide kategori seçimidir. Tüm kategoriler bazında genel bir arama yerine, içeriği daha da özelleştirme şansımız vardır. Bu şekilde içeriğiniz ile ilgili daha net verileri almış oluruz.Önceki örneği incelediğimizde , tüm kategorileri alşveriş şekline çevirdiğimizde, bere araması yapan illerde değişim görmekteyiz.
Google Trends’in diğer bir özelliği ise karşılaştırma seçeneğinin olmasıdır. Birden fazla anahtar kelimeler ekleyip, onların istatiklerine bakabilirsiniz.Böylece hangi anahtar kelime daha uygun analizini yapma şansımız olur.
Google Trends’de bu veriler dışında, trend aramalar seçeneğine de sahiptir.Bu özellikle ülkelere göre son 24 saat içindeki popüler etiketleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca Google Trends 2013 yılına kadar popüler etiketleri de konularına göre ayırıp bizlere sunuyor. Bu şekilde içeriğinize uygun verileri destekleyen kelimeleri inceleme şansımızda vardır.
Genel olarak baktığımızda Google Trends’le anahtar kelimemizin uygunluğunu yıllara,günlere,saatlere, yaşanılan ülke ve şehre göre sıralayabiliriz. SEO için anahtar kelimeler hedef kitleyi bulmamızda çok önemli olduğundan, bu araç ile içeriklerinizin daha ön planda olmasını ve kitleleri yakalama şansını da arttırırız.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir