İnternetten satış ve internetten pazarlama yapmak için bilinmesi gerekenler – sektörel bazlı tüyolar

Birçok firma tasarımına güvendiği bir websitesi oluşturduğunda artık internetten ciddi oranda satış yapabileceğini düşünmektedir. Fakat bu firmaların bir çoğu websitesinin tanıtımı, internet sitelerine giren müşterileri satışa yönlendirme gibi çok temel başarı faktörlerini göz ardı etmektedirler.Online pazarlama denildiğinde sadece reklam vermek akla gelmemeli. Örneğin geçen günlerde bizimle irtibata geçen bir inşaat firması Okmeydanına yakın dev bir rezidans projesi yapıyor. İnşaat yatırımı 1 milyar TL’nin üstünde. Fakat websitelerine yaptıkları yatırım 10bin TL’nin altında. Yapması gereken bir çok önemli eklentiyi yapmamış, internet sitesinin ziyaretçi sayısı 100’ün altında, internette arattığınızda ilk çıkan websitelerinden biri değil, hatta ilk sayfa değil.. Anlayacağınız devasa bir inşaat projesi yapmakla bitmiyor iş. İnşaata yaptığınız yatırımın bir kısmını pazarlama ve satışa yapmazsanız elinizdeki atıl stoklar ile krize doğru hızlıca sürüklenirsiniz.

Bu yüzden internetin etkisini önemli gördüğümüz sektörler için aşağıdaki şekilde tablo oluşturduk. Bu tablo ile hangi sektörün neye ihtiyacı olduğunu daha net bir şekilde görebileceksiniz. Bu tabloyu oluştururken dikkat ettiğimiz verilerden biri sektörlerin sattığı ürünlerden elde ettiği kar miktarı ve oranı bilgisi oldu. Bu veriye merkez bankası,TUIK ve internet araştırmalarımız aracılığı ile ulaşabilidik. Bu bilgi neden mi önemli hemen açıklayalım. Öncelikle çok kar elde ettiğiniz bir ürününüz var ise bu ürüne ayırmanız gereken satış eforu ile az kar ettiğiniz bir ürüne ayırmanız gereken satış eforu aynı değildir. Bunun en önemli nedeni tüketicilerin yapması gereken harcama miktarı arttıkça, araştırma ve pazarlık aşaması o derece uzuyor (Kaynak:Mc Kinsey Tüketici Eğilimleri Araştırması). Bu yüzden sizin harcamanız gereken efor da artıyor. Bir de bunun diğer bir bakış açısı bir ürünün karlılığı azalttıkça sizin harcamanız gereken satış eforu da azalıyor. Aksi takdirde zaten tüm karınız satış gücüne gider. Bakınız pazarcıların pazara alışveriş yapmaya giden insalara satış için ayırdığı süreye, saniyeler ile ölçülebilir.

Umarız aşağıdaki tablo sizlere bu konuda yardımcı ve yön gösterici olacaktır. Sorularınız olursa benimle info@ads4tr.com mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.


Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir