Sosyal medya ajansı seçme kriterleri

Şu aralar çok popüler olan sosyal medyada firmanızı tanıtmaya karar vermeniz çok doğru bir karar. Bu kararı doğru sosyal medya ajans seçimi ile de taçlandırmanız gerekir. Aksi takdirde yapacağınız çalışmalar beklediğiniz sonuçları getirmeyebilir. Öncelikle sosyal medyada yapmanız gereken doğru karar vermeniz gerekecektir. Burada iki temel seçenek bulunur. Birincisi sosyal medya sayfaları üzerinden markanızı yönetmek diğeri ise sosyal medya üzerinden reklamlar yapmaktır. Sayfa yönetirken yapılması gerekenler üç aşağı beş yukarı belli olsa da reklam türleri farklılaşmaktadır. Bu konularda sizi doğru yönlendirecek tecrübeye sahip sosyal medya ajanlarını bulmanız gerekir. Sosyal medya ajanslarının bir kısmı yeni mezun üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır ve bu tarz ajanslarda tecrübe kısıtlıdır. Ücretleri daha makuldür. Orta segment ajanslar ise belirli çalışan sayısına sahip orta boyuttaki firmalara hizmet vermektedirler. Ücretleri hala daha makul seviyelerdeyken tecrübeleri daha yüksektir. Bir de büyük sosyal medya ajansları vardır, bu ajanslar uluslararası yada ulusal anlamda büyük oldukları için genelde ölçekli işler yaparlar ve ücretlendirmeleri yüksektir. Bu yüzden size tavsiyemiz burada orta segmentte yer alan çalışmanız olacaktır.

Sosyal medya ajanları ile çalışmadan önce onların ücretlendirme metodolojilerini de bilmeniz doğru olacaktır. Genel ücretlendirmeleri iş tipine göre değişmektedir.
Sosyal medya hesap yönetiminde:
• Sosyal medya hesabının oluşturulacağı dil sayısı
• Yayınlanacak içerik sayısı
• İçerikteki görsellerin ve video’ların ajans tarafından oluşturulup oluşturulmayacağı
• Dil çevirilerinin ajans tarafından yapılıp yapılmayacağı
• Müşterilerden gelen yorumlara cevap verilip verilmeyeceği gibi başlıca faktörlere göre ücretler belirlenir
Sosyal medya reklamlarında ise iki ana ücretlendirme modelleri vardır:
• Sabit ücret ile tüm reklamlarınızı yönetmek. Burada genel rakamlar aylık 1000 -5000 tl arasında değişmektedir. İşin yoğunluğuna göre bu rakam aralığı daha da artabilir. Özellikle ciddi sayıda müşterisi olan firmalarda müşteri ile etkileşim yüksek olacağı için rakamlar genel olarak yüksektir.
• Harcanan reklam bütçesi üzerinde komisyon ile tüm reklamlarını yönetmek. Burada genelde 5%-15% bandında bir oran alınsa da eğer reklam bütçesi düşükse ise belirli bir minimum sabit ücret de ajanslar tarafından talep edilmektedir.

Sosyal medya ajansını seçerken çok da dikkat edilmeyen fakat ciddi öneme sahip yetkinlik vardır: Türkçe dil yetkinliği ve Türkçe’nin doğru kullanılması. Siz firmanızın gelmiş geçmiş en iyi reklamlarından birini yapın fakat kullandığınız dil doğru değilse bu reklam ya beklenen etkiyi oluşturmayacaktır yada negatif etki oluşturacaktır. Birçok marka geçmişte benzer durumlar yaşadı. Türk kelimesinin T harfini küçük harfle yazmak bile markanızın ciddi tepki görmesini sağlayabilir. Bu yüzden sosyal medya hesabınızın yetkisinin tecrübesiz bir çalışana verilmediğinden emin olmalısınız. Verilmişse bile muhakkak arka tarafta bir kontrol mekanizmasından geçip bu içerikler paylaşılmalı. Aksi takdirde ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Son olarak sosyal medya ajansı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu ilgili ajans ile olan iletişiminiz olmalıdır. Eğer etkin bir iletişime sahip değilseniz yapacağınız çalışmaların etkisi ciddi derecede azalacaktır. Çünkü sizi anlamayan bir ajansa para harcamak demek boşa harcamaktan farksızdır.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir