Yurtdışında pazarlamanın en doğru yöntemleri

Ads4tr Firması bugüne kadar 100’ün üzerinde, herkesce bilinen firmaları birçok yurtdışı ülkede başarılı şekilde tanıttı. Bu tanıtım çalışmalarından öğrendiklerimizi sizler ile paylaşmak istedik. Yurtdışında pazarlama diyince Ads4tr kendi alanında lider tanıtım ajansıdır. Riyad, Bakü ve İstanbul’daki ofisleri ile bir çok Türk firmasına milyonlarda potansiyel müşteri buldu. Gittikçe artan sayıda global Türk marka sayısının daha da artması dileği ile..

Öncelikle marka tanıtmanın zaman alan ve doğru iletişim kanallarını seçtiğiniz takdirde lehinize çok hızlı dönebilecek bir yatırım olduğunu unutmamalısınız. Bazı firma sahipleri marka çalışmalarına bütçe ve zaman kaybı olarak baksa da profesyonel pazarlamacılar markaya yapılan her yatırımın gelecekte geri döneceğini bilirler.

Fakat bu tanıtımlarda aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz.

1-Markanızın hedef kitlesi kim?

Her markanın hitap ettiği tüketici grubu birbirinden ciddi farklılık göstermektedir. Farklı sektörlerdeki markalar aynı tüketici grubuna hitap edebilirken (örnek: Lüks bir spor araba markası ile şehir merkezindeki lüks bir rezidans projesi) , bazen aynı ihtiyaca yönelik iki marka bile çok farklı tüketicilere hitap edebilir (Örnek: No name hazır tüketim dondurma markası ile butik bir italyan dondurma markası). Bu yüzden size ilk önerimiz mevcutta markanızı kullanan müşterileri iyi tanımanız, onların markanızı tercih etme nedenlerini anlamanız. Bu şekilde yeni girdiğiniz pazarlarda doğru hedef kitleye doğru iletişim için ilk adımı atmış olacaksınız. Müşterilerin yaş aralığı, cinsiyeti, gelir seviyesi, yaşam tarzları bilmeniz gereken en önemli bilgiler. Bunlar ne kadar doğru tespit ederseniz, o kadar daha başarılı reklamlar yapabilirsiniz.

2- Markanız için doğru iletişim kanalları nelerdir?

İlk adımdaki hedef kitle seçimini doğru yaptığınızı varsayalım. Bundan sonra yapmanız gereken hedef kitlenizdeki müşterilere ulaçacağınız en etkili kanalı seçmek. Bu adımda hiç bir yanlış yapmamanız gerekiyor. Aksi takdirde milyonlar harcayıp sıfıra yakın etki görebilirsiniz. Bu konuda daha önce bazı müşterilerimizin yaşadığı deneyimlerden birkaç örnek paylaşalım. Bir müşterimiz yurtıdşında Hastane açmıştı ve yarım milyon dolarlık bir reklam harcaması yapmıştı. Kullandıı kanallar televizyon, radyo ve şehirdeki bilboard’lardı. Günün sonunda günlük aldığı rezervasyon sayısı 40 oldu. Bizimle hedefli pazarlama noktasında çalışmaya başladıklarında ise 20 bin dolarlık bütçe ile günlük rezervasyon sayısını yaklaşık iki katına çıkardı. Biz ilk önceki reklamların 4%ünü harcadık fakat oluşturduğumuz etki aynı oldu. Bu müşterimiz ile 1 yıl boyunca hedefli pazarlama konusunda çalıştık. Şu an hastanelerinin doluluk oranları çok iyi durumda.
Hedefli kanal olarak size tavsiye edeceğimiz kanallar SMS, MMS, Email, sosyal mecralar, websiteleri ve arama motorları olarak sıralabilir. Arama motorları o an ihtiyacı olan ve arama yapan müşteriler üzerinde daha etkili olduğu için en sona yazdık. Bu arada yukarıda saydığımız her kanalı kullanırken doğru filtreleri kullanmalısınız. Bu şekilde doğru segmente varıp yurtdışında pazarlamada başarılı olabilirsiniz. Örnek SMS göndermek istiyorsanız GSM operatörü veri tabanından ilgili müşterilerin filtreleri tam ve eksiksiz şekilde uygulatmalısınız. Ek olarak bu müşterilerin verilerini sık sık güncelletmelisiniz.

3- İletişim için doğru içerik, zaman ve yer neresidir?

Üstteki iki adımı doğru şekilde attıktan sonra yapmanız gereken iletişim içeriğini belirlemelisiniz. Mesajlarınızın içine yazdıklarınız müşterinin dikkatini çekmeli fakat gerçeklikten de uzak olmamalı. Değer önermenizi ilk başta müşteriye söylemelisiniz. Lafı dolandırırsanız müşterileri kaybederseniz. Sizi farklı yapan nedir noktasına iyi odaklanmalısınız. Her müşteri grubu farklı odak alanlarına sahiptir. Bir anne için en önemli şey çocuğunun sağlığı ike bir genç işadamı için kişisel imaj daha ön plana çıkmaktadır.
Zamanlama konusu da müşteri dikkatini çekmeniz için üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir noktadır. Sabah erken saatte gönderilmiş bir mesaj veya gösterilmiş bir reklam boşa gitmiş olarak sayılmalıdır. Ortadoğu’da değerli müşterilerin çoğu öğleden önce ya uyuyorlar yada ilgileri minumum seviyededir. Bu yüzden hedef kitlenizin özellikleri ve kanalın kullanım frekansına göre bir zamanlama seçmelisiniz. Ek olarak bazen bir kez değil bir kaç kez hatırlatmak faydalı olacaktır.

Ek olarak bazı durumlarda hedef müşterilerinizi yakalayacağınız yer de çok önemli hale gelmektedir. Öncelikle bir inşaat projesi için Türkiye’ye gelmiş müşterileri hedeflemek daha etkili olurken, bir havayolu için kendi ülkesindeyken ve seyahat sezonundan önce hedefleme yapmak daha doğru olacaktır.

4- Ne gibi yaratıcı alanlar kullanabilirim?

Bu konuda yazacaklarımız sonsuz olacaktır. Fakat burada en önemli bilmeniz gereken nokta her ülkenin kendine göre kullanım davranışı bulunmaktadır. Suudi Arabistan’da Snapchat gençler arasında ciddi popülerken İran’da Telegram popülerdir. Bu yüzden bu kanalları bilmeniz ve onları seçmeniz etkinizi arttıracaktır.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir