Google reklam fiyatları konusunda müşterilerimizden ve websitemizi ziyaret edenlerden aldığımız sorulara bu yazımızla detaylı cevap vermeyi amaçladık. Fakat bu soruların detayına geçmeden önce sizi hemen uyaralım. Google iş ortağı sıfatıyla ortalıkta dolanan ajansların tamamının Google tarafında bir gelir hedefi bulunmaktadır. Bu gelire göre de prim almaktadırlar. Bu yüzden bu ajansların tamamı size daha fazla harcama yaptırdıkça daha fazla kazanmaktadırlar. Bu sebeple güvenmediğiniz bir ajansa bir anca ciddi bir meblağ ücret ödemeyin. Aksi takdirde ciddi zararlı çıkarsınız. Boşu boşuna kelimeler için verilmiş reklam işinizi geliştirmek yerine geri götürür. Şimdi sorulara geçelim.
1. Google reklam fiyatları neye göre belirlenmektedir?
Google reklamları reklamını verdiğiniz kelime öbeklerindeki rekabete göre belirlenmektedir. Örnek vermek gerekirse “İstanbul lüks daire” kelimesi için bir çok inşaat firması reklam verdiği için bu kelimenin tıklama başı maliyeti diğer kelimelere göre daha çok olmaktadır. Örnek: “Çorum lüks daire”.
Bunun yanında reklamın verildiği saat, gün, lokasyon, tarayıcı, reklamınızın kalitesi, landing page kaliteniz, reklamınızın Google sonuçlarındaki yeri, hedef kitle özellikleri ve reklam için belirlediğiniz tekliflendirme metodolojisi reklam fiyatlarını ciddi etkiler. Google ‘ın reklamcıların işini kolaylaştırmak için sunduğu otomatik tekliflendirme stratejileri genelde daha pahalı sonuçlar getirir. Çünkü bu algoritmalar reklamcının işini kolaylaştırırken Google gelirini arttırmayı hedeflemektedir.
Reklamların tıklama maliyetleri 2 kuruş ile 10 tl gibi ciddi geniş bir aralık içinde değişmektedir.
2. Reklamlar için ne kadar bütçe ayrılması gerekir?
Bu tamamıyla sizin beklentilerinize ve mevcuttaki organizasyonunuza göre değişmektedir. Örnek vermek gerekirse sizin amacınız müşteri temsilcilerinizin arayup satış yapabileceği potansiyel müşteriler bulmaksa mevcuttaki dış arama kapasitesine göre belirlemelisiniz. Eğer amacınız e-ticaret sitenizdeki ürünleri satmak ise elinizdeki stok ve dağıtım kapasitesine göre belirlemelisiniz. Aksi takdirde reklamlar ile başardıklarınız bir anda başarısızlık hikayesine dönüşebilir ve işinizin geleceğini tehlikeye atabilir. Örnek vermek gerekirse: anneler gününde bir online çiçek satışı yapan website dağıtım yapabileceği miktarın çok üzerinde sipariş ve ödeme aldı. Müşterilerin bir çoğuna da bu çiçekleri maalesef gönderemedi. Anneler gününden sonraki 2 aylık süreçte müşterilere iade yapmak ile uğraştı. Hem gelirden hem müşteri güveninden hem de maliyetli iade süreçleriyle karşı karşıya kaldı. Siz siz olun kapasitenizi bilmeden reklam yapmayın. Kapasitenin yanında ödeme gücünüz de reklamlara ne kadar bütçe ayırmanız gerektiği konusunda doğru bir karar verme faktörü olabilir. Google reklamlarını vermeye başladığınız ay faturasını alırsınız. Yani reklamlarını Eylül 2018’de vermeye başladıysanız muhtemelen Ekim sonuna kadar bu maliyeti ödemek durumundasınız. Bu yüzden nakit akışınıza ve eldeki pazarlama bütçenize göre bu ödemeleri yapabilecek şekilde reklamlarınızı vermelisiniz. Aksi takdirde Google’a faturanızı ödeyemediğiniz durumlarda reklamlarınız ve websiteniz kalite puan açısından etkilenebilir.
3. Bütçe az ne yapmalıyım?
Bütçeniz az ise doğru kelimeler ve websitesi ile arama ağı kelimelerinden reklam vermeye başlamalısınız. Bunun en doğru yolu da doğru kelimeleri bulmanız ve doğru pozisyonda reklam vermenizdir. Reklamları başlatmadan öncede muhakkak Google developer testini alttaki linkten yapmanızı öneririz. Çünkü eğer websiteniz geç açılıyorsa müşterileriniz reklama tıklayıp maliyet oluşturdukran sonra, sitenizi ziyaret etmekten vazgeçebilirler. Bu durumda da Google reklamına siz para ödersiniz fakat sonucunu almazsınız.
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr
Son olarak kesinlikle reklamlarınız da kullandığınız kelimeler müşterileri kandırmaya yönelik, yanıltıcı bilgiler ile dolu olmamalı. Çünkü bu durumda müşteri reklamı tıklar ve satın almadan yoluna devam eder. Bir de kalite puanınızı yüksek tutmaya çalışın. Kalite puanı ne kadar yükselirse tıklama maliyetiniz o kadar az olur. Kalite puanınızı yüksek tutmanın yolları için bir sonraki sorumuza bakabilirsiniz.
4. Google kalite puanını nasıl yüksek tutabilirim?
Google kalite puanını etkileyen bir kaç önemli faktör vardır. Bunların başında Reklamlarınızın tıklanma oranı, reklamlarınızı tıklayan müşterilerin websitenizde kalma süresi ve hemen çıkış oranıdır. Bu üç değişkeni en iyi şekilde yönetirseniz yani reklamlarınız yüksek şekilde tıklanır, websitenize giden müşterileriniz sitenizden hemen çıkmaz( hemen çıkma demek 15 saniyeden az kalıp sitenizi tert etme anlamına gelir) ve sitenizde yönlendirdiğiniz sayfada uzun süre gezinirlerse kalite puanı da yükselir. Bunun nedeni de Google’ın arama yapan müşterilerin deneyimlerini en iyi hale getirme amacı vardır. Bir reklam linki bile olsa eğer müşterilerin gözünde bir değeri yoksa Google bu reklam linkini daha az göstermek için veya hiç göstermemek için kalite puanı mekanizmasını kullanır. Kalite puanlarınızın geçmişini ve tıklanma oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyim puanları kelime bazında görüp aksiyon alabilirsiniz.
5. Google reklamları neye göre ücretlendirilir?
Reklamlar gene olarak görüntüleme başına (GBM), tıklama başına (TBM), bin gösterim başına (BGBM), edinme başına (EBM) maliyet olarak tanımlanır. Burada sizin için en zahmetli olanı fakat sonuç açısından en etkin sonuçları görecek olduğunuz reklam manuel TBM’dir. Otomatik olarak tekliflendirme yaparsanız maalesef sonuçlarınız çok başarılı olmayabilir.
6. Ücretlendirme ne zaman oluyor?
Google’daki ücretlendirme arama ağında tıklama başı maliyet şeklindeyken, Google display ağında ise gösterim başınadır.
7. Google reklam bütçemi nasıl belirleyebilirim?
Google’daki reklamlarınız için günlük olarak kampanya bazında belirleyebilirsiniz. Bu bütçenizi de dilediğiniz zaman arttırıp azaltma şansınız vardır. Bütçe miktarınızı belirlerken üstteki sorumuzda detaylı bir yönlendirme yapmıştık, oradan bilgi alabilirsiniz.
8. Reklamları sizin gibi ajanslar ile yönetmek için ne kadar ödeme yapmalıyım?
Burada komisyon oranı üzerinden çalışılmaktadır. Ads4tr olarak aylık 10bin TL’ye kadar olan reklamlarda 1000 TL sabit ajans ücretiyle çalışmaktayız. 10000TL- 50000 TL arasında 2000 TL, 50000tl -100000 TL arasında 5% komisyon almaktayız. Sizin daha önceki ajanslarınızın tıklama maliyetlerini indiremediğimiz durumlarda alınan ücretin 25%i size geri iade edilmektedir.
9. Google reklamlarında ilk sırada gözükmek istiyorum bu mümkün müdür?
Evet mümkündür, fakat belirli bir zamana ihtiyacınız var. Kalite puanı Google tarafından hemen belirlenemekte bu yüzden 1-2 ay gibi bir süre sonunda birinci sırada çıkmanız mümkün olacaktır. Tabi ciddi bütçe harcamayı göze alıp reklam veriyorsanız daha hızlı şekilde de ilk sıraya çıkabilirsiniz.
Size önerimiz ilk başta agresif bütçeler yerine ortalamaya yakın bütçeler ile reklamlarınızı çıkmanız, açılış sayfanızı ve reklamlarınızı tüketici olarak optimize etmeniz ve sonrasında reklamlarda birinci sırayı hedeflemeniz.
10. Reklam bütçesi nasıl harcanır ve biter?
Bütçenizin azalması ya da tamamen bitmesi için reklamlara tıklanması gerekir. Reklamlarınız, isterseniz günün belirli saatlerine bütçenizi hemen bitirmeyecek şekilde planlanır isterseniz de reklam vermeye başlanan saatten itibaren en hızlı şekilde maksimum tıklamayı alarak bitirilir.
11. Günlük bütçem bitmezse ne olur?
Günlük bütçenizin bitmemesi durumunda bakiyeniz bir sonraki güne devreder. Diyelim ki 100 TL’lik günlük bütçeniz var ve siz bugün 80 TL harcama yapmışsanız 20 TL’niz devreder ve ertesi gün 120 TL harcayabilir. Toplam bütçeniz bitene kadar reklamlarınız devam edecektir.
12. Google reklamlarını ve etkilerini nasıl takip edebilirim?
Ads4tr bu konuda şeffaflık politikası çerçevesinde size periyodik olarak sonuçları raporlamaktadır. Ek olarak sizin de Google hesabınıza erişiminizi sağlayarak tüm bilgileri sizin de takip etmenizi sağlayabilmektedir.
13. Reklam için harcama bütçem farklı yerlerde kullanılabilir mi?
Google reklamında verdiğiniz bütçenin farklı alanlarda kullanılması söz konusu olmaz. Burada en büyük risk boşa kullanılmasıdır. Örnek vermek gerekirse negatif negatif kelimelerinizi doğru yönetemiyorsanız, rakibizin websitesini arayan bir tüketiciye reklamınızı göstermiş olabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse N11 ayakkabı diye arama yapan birine ayakkabı sattığını e-ticaret sitenizi göstermek etkili olmayacaktır. Negatif kelime nedir diye soruyorsanız aşağıdaki sorumuza bakmanızı öneririz.
14. Arama ağındaki negatif kelime nedir nasıl yönetilmelidir?
Negatif kelime demek size maliyet oluşturan fakat satış getirmeyen kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse sizin İstanbul’da bir giyim mağazanız var ve onu “giyim mağazası” yazıp aratan müşterilere göstermek istiyorsunuz. Bu durumda eğer kelime öbeğinizi geniş eşlemeli olarak belirlemişseniz “Ankara giyim mağazası” yazan müşterilere de reklamınız gözükecektir. Bu müşteriler Ankara’da bir mağaza aradığı için de size boşu boşuna maliyet oluşturacaktır. Bu yüzden yapmanız gereken şey çok basit. Periyodik olarak size maliyet oluşturan kelimeleri incelemek ve bu tarz etkisi negatif olan kelimeleri bloklamalısınız. Diğer fakat daha etkili bir yöntemde negatif kelimeleri azalatacak şekilde markanız, lokasyonunuz gibi bilgileri reklamlarda daha etkin şekilde vurgulayabilirsiniz.
15. Rakibim ya da beni sevmeyen birileri reklamlarıma tıklarsa ne olur?
Bir bilgisayardan yada cep telefonunu adresinden birden fazla tıklama alırsanız bu sadece bir tıklama olarak sayılır ve kalanı için ücretlendirilmezsiniz. Eğer Google, bunun otomatik bir yazılım ya da benzeri bir illegal aktivite olduğunu tespit ederse hiçbir ücret ödemezsiniz.