Facebook reklam ücretleri ne kadardır, nasıl belirlenir?

Facebook maliyeti denildiğinde iki türlü maliyet bulunmaktadır. Birincisi Facebook’a ödediğiniz ücret diğeri de reklamları yaptırdığınız ajanslara ödediğiniz ücret. Ajans ücretleri genelde büyük bütçeli çalışmalar için komisyon bazlı olarak belirlenmektedir ve komisyon oranları 5% ile 20% arasında değişmektedir. Eğer medya ajansınıza verdiğiniz bütçe ile Facebook reklamı çıkıyorsanız, burada araya medya ajansı da girdiği için komisyon oranları daha yüksek olmaktadır. Bu yüzden size tavsiyemiz genelde Facebook reklamı yapan bizim gibi ajanlar ile direk birebir olarak çalışmanız. Bu şekilde hem reklamlarınızı daha dinamik yönetirsiniz, hem de daha kaliteli sonuçlara daha az bütçe ile ulaşırsınız.

Facabook’daki reklam ücretleri sektörden sektöre, hedefleme yaptığınız lokasyona, reklamın gösterildiği alana (instagram, Facebook post, Facabook sağ taraf..), reklamın yayınlandığı ay, hedef kitle profili, yayınlandığı saat, reklam tipi, reklamızın Facebook kritleri açısından kalitesine ve reklamın gösterildiği kitle ile ilgi düzeyine göre ciddi şekilde değişmektedir. Fakat yine de size fikir vermesi adına konusunda uzman ajanslar ve kendi birikimlerimizi bir araya getirip alttaki analizi hazırladık. Bu rakamlar tıklama bazlı maliyetleri dolar cinsinden göstermektedir. Kullanılan verinin büyük kısmı 2017 yılına aittir. Dolar kurundaki dalgalanmadan dolayı verilerin biraz değişliklik gösterebileceğini aklınızda tutmalısınız. Ek olarak 2017 ‘de 3.7’lik dolar kuruna göre TL’ye çevirirseniz daha doğru olacaktır. Bahsettiğimiz gibi bu rakamlar 2018 rakamları değil.

İlk başta ülke bazında Facebook reklamlarının tıklama maliyetlerini koyduk. Aşağıdaki Grafikte detaylı görebilirsiniz. Burada Ortadoğu ve Türkiye rakamlarını biz kendi elimizdeki verilere göre belirledik. Ortadoğu’da Mısır, Irak gibi ülkelerin etkisi ile maliyetler kısmen de olsa düşük gözüküyor. Suudi arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri en yüksek maliyete sahip. Ortadoğu ortalamasının yaklaşık 50% üzerinde. Türkiye’de yapılan reklamlar daha çok sağlık ve inşaat sektörü ile ilgili olduğu için maliyetler burada biraz daha yüksek. Bu durum bizim çalıştığımız firmalar ile ilgili. Diğer sektörlerin etkisi ile Türkiye’deki reklamlardaki tıklama ücretlerinin 30% azalabileceğini varsayabilirsiniz.

Facebook reklamlarında tıklama maliyetlerini etkileyen bir diğer unsur da reklamların gösterildiği hedef kitlenin özellikleridir. Burada en baskın kriterler yaş ve cinsiyettir. Aşağıda yaşa göre tıklama maliyetlerinin nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Yaş ilerledikçe alım gücü arttığı için reklam maliyeti de artmaktadır.

Kadın erkek cinsiyetine göre de aşağıdaki şekilde değişmekte ve kadınlara reklam gösterme daha maliyetli olmaktadır.

Reklamın gösterildiği yerde maliyetleri önemli ölçüde etkilemektedir. Aşağıda görüldüğü üzere Instagram’da yer alan reklamlar daha maliyetlidir.

Reklamların fiyatlandırma tipine göre de maliyetleri değişmektedir. Aşağıda görüleceği şekilde gösterim bazlı ilerletilen reklamlarda tıklama maliyeti yükselmektedir. Bunun ana nedeni bu reklamların ana amacının tıklatmak değil bilgi vermek ile ilgili olmasıdır.

Facebook reklamlarını yayınladığınız zaman da reklamların fiyatlarını ciddi etkilemektedir. Buradaki ana sebep reklam verenlerin birbirleri ile rekabetten dolayı oluşturdukları ekstra rekabet ve yüksek teklifleridir. Mesela yaz aylarında Türk firmalar ve birçok firma Suudi Arabistan’da ciddi reklam verip, yatırımcı veya turistleri kendi şirketlerini çekmeye çalıştığı için tıklama maliyeti ciddi artar. Fakat aşağıda paylaştığımız rakamlar genel rakamlardır. Tek bir ülke bazında değil, bir çok farklı ülkedeki ortalama alınarak hesaplanmıştır. Yıl sonlarına doğru tıklama maliyetlerinin arttığını göreceksiniz. Bunun ana sebebi firmaların kalan bütçelerini harcamak için ekstra reklam vermesidir.

Reklam maliyetlerine günün saatleri bazında baktığınızda maliyetlerin akşam saatine göre arttığını göreceksiniz. Yine rekabetin artması burada ana sebeplerden biridir.

Şimdilik sizler ile paylaşacağımız veriler bu kadar. Fakat siz maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli konu reklamınızın ne kadar ilgi çektiğidir. Çünkü Facebook da Google gibi reklam ilgi skoruna göre reklamınızı ücretlendirmekte ve müşterilere gösterimini otomatik olarak ayarlamaktadır.

Farklı bir yazımızda Facebook reklam maliyetlerini nasıl düşürebileceğinizi sizler ile detaylı olarak paylaşacağız.

Umarım faydalı olmuştur, sorularınızı yorum kısmına yazarsanız cevaplarımızı sizler ile paylaşabiliriz.

Please follow and like us:

Facebook reklam ücretleri ne kadardır, nasıl belirlenir?” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir