Türkiye’de İran ile iş yapmak isteyen bir çok firmanın ana sorunudur İran’da Google ve Facebook’u kullanamamak. Amerikan’ın İran’a ambargosu heryerde olduğu gibi burada da bir engel teşkil eder. Bu yüzden Türk firmaları İran’lılara ulaşma konusunda ciddi zorluklar yaşamaktadırlar. İran’da reklam ve pazarlama faaliyetleri konusunda uzmanlaşmış Ads4tr ekibi olarak size bu konuda bazı yönlendirmeler tüyolar vermek istedik. Öncelikle şunu belirtelim konuyu ikiye bölmek lazım İran’lılara pazarlama ve İran’da pazarlama diye. İran’lılara özellikle Türkiye veya bulundukları diğer ülkelerde pazarlama yapmak daha kolay bir aksiyondur. Çünkü bu gittikleri ülkede Google, Facebook ve benzeri mecraların yasakları kalkar. Fars dilini konuşanlar veya İranlı diye seçebilmek imkanınız doğar. İranlılara pazarlamada farsça bilen birinin sizinle çalışması da oldukça önemlidir. İran’da pazarlama yapmak isterseniz ise ya lokal pazarlama mecralarını kullanmak durumunda kalırsınız yada fiziksel reklam mecraları (bilboard, dergi vesaire..).
İranlı müşterilere iki genel yöntemle ulaşabilirsiniz. Birincisi kendi vereceğiniz reklamlar ile. Aşağıda bu reklam kanallarını anlattık. İkincisi ise Ads4tr üzerinden. Ads4tr olarak Ortadoğu’daki ofislerimiz üzerinden sizin yerinize reklam verip, müşteri temsilcilerimiz (Arapça, Azerice veya Farsça konuşan) ile müşterilere ulaşıp, onların bilgilerini alıp sizlere paket olarak satabiliyoruz. Eğer bu konuda paketlerimiz hakkında detaylı bilgi almak isterseniz linkteki yazımızı okuyabilirsiniz. Sizin Türkiye’deki medya ajanslarına vereceğiniz komisyon ve reklamcılara vereceğiniz maaş gibi tüm maliyetleri sıfıra indirip, direk bizimle çalışabilirsiniz. Hem lokal tecrübe hem de bu müşterilere daha başarılı alternatif kanallardan ulaşmayı garantilersiniz.
Bu arada Ortadoğu’da (İran da dahil araştırmamıza) hangi reklam kanalı en başarılıdır diye merak ediyorsanız, linkteki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Şimdi Ads4tr uzmanlarımızın yerel pazardaki tecrübelerini de sizinle paylaşmak isteriz.
Ek bilgi: Üstteki resim Van’a gelen İran’lı turistlerin eğlendikleri bir ortamda çekilen bir fotoğraf. Bu resimden de anlaşılacağı üzere Türkiye’ye gelen İran’ların çoğu aslında rahatlamak ve özgürlüğün tadını çıkarmak için geliyor. Van, İstanbul, Antalya’nın yanında İran’lı turistler tatillerinde Baku, Erivan ve Dubai’yi de sıklıkla tercih ediyorlar.
Mobil pazarlama İran’da yeni doğuyor: İran’da mobil pazarlama ürünleri operatörlerden tarafından pazara daha yeni sunuluyor. Örnek vermek gerekirse İran’da şu an müşterilerine SMS atan firma sayısı çok az, 1000 civarı. Bu yüzden siz SMS göndererek markanızın bilinirliğini ciddi oranda arttırabilirsiniz. Mobil sms gönderimlerinde yapılabileceklerin sınırı yok, İran’daki sistem Türkiye’deki birçok operatörün sistemine göre daha gelişmiş. Örnek vermek gerekirse SMS sadece bir karakter etkisi olacak bir link ile Google maps haritasındaki bir noktaya müşteriyi yönlendirebiliyorsunuz. Türkiye’ye, Azerbaycan’a veya Dubai’ye gitmiş İran’lıları hedefleyebiliyorsunuz.
İran’lılar SMS yağmuruna tutulmadığı için algıları daha açık: Sadece mobil pazarlama ürünlerinin operatörlerden tarafından pazara sunulmaması değil, aynı zamanda hiçbir İran firması hedefli pazarlama konusunda gelişmiş değil (uluslararası bilgi birikimi ile iş yapan firmaları kapsam dışında bıradak söylüyorum). Bunun sonucu olarak da müşteriler müşterisi oldukları firmalardan da çok az SMS alıyorlar. SMS onlar için arkadaşları ile mesajlaşma kanalı. Bu yüzden gönderilen SMS diğer kanallara göre daha etkili oluyor.
Önemli not: Üstteki haritada tek bir İran görseniz de İran iki bölümden oluşur. Azerilerin yaşadığı batı bölgesi (Güney Azerbaycan) ve Farslıların yaşadığı diğer alanlar. Bu yüzden reklamlarınızı verirken batı bölgesini hedeflemek ana önceliğiniz olmalı. Çünkü bu Azeriler Türk firmalar için daha büyük potansiyele sahiptirler. Hem Türkçeyi konuşabildikleri için hem de Türkiye’ye daha sıcak baktıkları için bu şekildedir.
Diğer kanalların reklamdan geçilmemesi: İran vatandaşları hem bölge ülkeleri hem de birçok gelişmiş ülke için önemli bir pazar olduğu için birçok firma Facebook, Google ve websitesi kanallarını yoğun şekilde kullanıyor. Fakat bu kanalları kullanmak için İran’lıların yurtdışına çıkması gerekiyor, aksi takdirde kullanamasınız. Bunun sonucunda da Facebook hesabında gezen bir İran’lı müşteri bir arkadaş paylaşımı görürken, bir çok da reklam görmek durumunda kalabiliyor. Bunun en önemli nedeni İran’lıları sadece Türk değil bir çok ülkenin firması hedeflemekte. Ve en çok kullanılan kanallar Facebook ve Google olduğu için bazı reklam verenler ulaştıkları kitle sayısını arttırmak için filtre sayısını sıfırlayabiliyor. Bu da Google ve Facebook reklam etkinliğini düşürüyor.
Size önerimiz eğer İran’lıları hedeflerken sadece Facebook ve Google kullanmaya çalışırsanız, ciddi problem çekebilirsiniz. Hem maliyet yüksek olur hem de geri dönüşler beklentinizin altında kalır. Telegram (son dönemdeki olaylardan dolayı İran’da yasaklandı), Facenama, Aparat ve Twitter en çok kullanılan sosyal mecralardan. Bu yüzden bu kanalları kullanmak sizin en doğru seçenek olacaktır. Burada verdiğiniz reklamların bütçelerini belirlerken hedef kitle büyüklüğünüzü doğru ölçerek belirlemelisiniz. Aksi takdirde bir kişiye birçok kez reklam gösterip bütçeniz boşa gidebilir.
Peki aksiyona dönüşme oranı bu kanallarda nasıl diye sorarsanız bu durumda SMS ile Google’ın yine başı çektiğini görüyoruz. Fakat Facenama da İran’da sosya medya mecrası olarak bu iki kanalla yarışıyor konumda. Google satışa dönüşme oranları her ne kadar SMS’e göre düşük olsa da tıklayan kitle içinde bakıldığında Google üzerinden tıklayanların yaklaşık 10%’u satışa dönmüş olarak gözüküyor. SMS’de ise bu oran 5%’ler seviyesinde. Facenama’da hedefli yaptığınız bir çalışma 10% geri dönüş getirmektedir. Bu rakamlar Türkiye’ye veya herhangi bir batı ülkesine göre çok yüksek. Bunun en önemli nedeni İran’da birçok alanda marka bağımlığının yüksek olması ve tıklayıp aksiyon alan İran’lıların satın almaya istekli olması olarak ifade edilebilir. Aslında tıklayan müşterilerin bir çoğu zaten o marka ile ilişkili oldukları için tıklama yapıyorlar şeklinde yorumlar aldık pazarlama yöneticlerinden ve ajans çalışanlarından. Son olarak bir İranlı zaman ayırıp bir reklama bilerek tıklıyorsa muhtemelen o ürünle ilgileniyordur diye yorumlayabilir.
Türk firmaların tatil, tur paketi ve inşaat gibi ürünleri İran’da ciddi geri dönüşe sahip oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri fiyat bilgisinin de paylaşılması. Sağlık sektörü İran’da geri dönüş alamıyor, bunda da en önemli sebep İran’ın doktorlarının diğer ülkelere göre ciddi ileri seviyede olması. Tıp bilimi İran’da birçok batı ülkesinden bile iyi durumda. Bu yüzden estetik ve modern tıpta İran’da müşteri bulmaya çalışmak intihar olacaktır. Ek olarak bu hizmetlerin İran’da fiyatları da gayet uygun.
Zaman ayırıp yazımızı okudunuz için teşekkür ederiz.
Yorumlarınızı veya sorularınızı info@ads4tr.com’a mail atarak bize yönlendirebilirsiniz.