Firmalar müşteri bulmak veya mevcut müşterileri ile iletişime geçmek için her yola başvuruyolar. Bu yollardan en sağlamlarından biri de müşterinin cep telefonuna toplu SMS yollamak. Fakat toplu SMS göndermek için yapmanız gereken bazı adımlar var ve toplu mesaj atmayı en ucuza ve uyguna getirebildiğiniz yöntemler mevcut. Bunları bildiğiniz takdirde hem toplu SMS konusunu daha verimli hale getirmiş hem de toplu sms fiyatları hakkında en doğru bilgiyi almış olursunuz.
Öncelikle toplu sms yollama konusunu 6 kategoriye ayırmalıyız. Tabi aklımızda her zaman bu SMS gönderiminin amacının net olması lazım yeni müşteri kazanımımı yoksa mevcut müşteriyle iletişim mi ? Bu amaca göre de sizin aşağıda yapmanız gereken alt adımlar farklılaşacaktır.
Yeni müşterilere toplu SMS gönderme konusunda bilmeniz gerekenler:
1. Yasal olarak gereksinimler:
2015 Mayıs ayında hayatımıza giren Elektronik Ticaret Kanunuyla birlikte cep telefonumuza izinsiz şekilde gönderilen toplu SMS’ler için firmalar yasal maddi yaptırımlar ile karşılaşmaya başladı. Peki Elektronik Ticaret Kanunu özetle ne talep ediyor? Özetle; bir firma size kendi ürününü tanıtacaksa bu ürünü tanıtma konusunda sizden daha önceden izin almış olması gerekiyor. Eğer bir firma, başka bir firmanın ürününü tanıtacaksa bu durumda sizden ürünü tanıtılacak firmanın da iznini almış olması gerekiyor. Bu yüzden sağdan soldan bulduğunuz cep telefonu veya e-posta listelerine, toplu mesaj gönderirken bir kez daha düşünmelisiniz. Aksi takdirde bir müşteri şikayetiyle ceza ile karşılaşma durumunuz olabilir.
2. Doğru ve güvenilir toplu SMS firması seçimi:
Toplu SMS gönderimini yaparken seçebileceğiniz bir çok GSM operatörü iş ortağı olduğunu göreceksiniz. Bu iş ortaklarının büyüklükleri, ana uzmanlık alanları farklı olabiliyor. Kimi iş ortağının ana işi teknolojik geliştirme konusunda, kimisi finansal kimisi ise pazarlama ve satış odaklı tanıtımlarda uzmanlaşmış olabiliyor. Bu yüzden amacınıza göre bir iş ortağı seçmenizde fayda var. Eğer amacınız pazarlama ve satış ise bu konuda uzmanlaşmış iş ortakları ile çalışmanız daha etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Yeni müşteri kazanımı konusunda uzman bir iş ortağı ile çalışmayı arzu ederseniz, Ads4tr ailesi olarak sizi her zaman bekleriz.
3. Doğru mobil operatör seçimi
Toplu SMS gönderiminde her mobil operatörün abone sayısı ve tanıtım yapabileceği abone sayısı farklı olabiliyor. Bu yüzden doğru GSM operatörünü seçip toplu mesaj göndermeniz daha yerinde olacaktır. Bunun dışında GSM operatörlerinin kullandıkları teknolojilerden dolayı farklı gönderilen SMS’lerin ömrü de farklı olabiliyor. En uzun ömürlü SMS’i gönderen GSM operatörünü seçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü cep telefonu 12 saatten fazla süredir açık olmayan bir müşteriye SMS gönderdiğinizde SMS ömrü 12 saatin altındaysa, o SMS müşteriye hiçbir zaman gitmeyecektir. Amaç müşteriye ulaşmak ise muhakkak bu süreyi operatörlerin iş ortakları ile kontrol ediniz.
4. Toplu sms ücreti (toplu sms fiyatları)
Bu en önemli konulardan biridir. Çünkü bir firma ile 30 kuruşa (en doğru ve ortalama rakam şu an için Türkiye’de budur) gönderebildiğiniz bir SMS’i diğer bir firma 50 kuruş olarak size sunabilir. Burada fiyatı belirleyen iki önemli faktör var. Birincisi kullanılacan GSM operatörü ikincisi ise seçtiğiniz iş ortağınız.Eğer GSM operatörü olarak Vodafone seçtiyseniz muhtemelen en yüksek ücreti ödeyeceksiniz. Turkcell ve Turk Telekom Vodafone’a göre daha uygun fiyatlı gönderim imkanı sunarlar. İş ortağınız da eğer direk Turkcell ve Turk Telekom ile birlikte çalışan bir firmaysa size daha uygun bir fiyat sunacaktır. Fakat bazı iş ortakları ana iş ortaklarının bayisi gibi hareket ederler. Turkcell, Turk telekom ve Vodafone veri tabanlarını kullanmak istiyorsanız minumum satın alma tutarı vardır. Bu da genelde 20 bin tl ‘den başlamaktadır. Bu durumda da kendi karlarını da ekleyecekleri için size daha yüksek bir fiyat ve ücret sunmaktan başka seçenekleri yoktur.
Eğer kendi müşterilerinize mesaj atıyorsanız burada fiyatı belirleyen diğer önemli bir faktör göndereceğiniz SMS adedidir. Eğer toplu SMS’lerinizin sayısı ciddi yüksekse operatörler ile masaya oturup daha iyi bir indirim alma şansınız olacaktır.
5. Doğru hedef kitle seçimi:
Peki toplu SMS gönderimine ciddi bir bütçe harcayacaksınız. Size bu konuda başarının en önemli sırrı olan hedef kitle seçimini özetleyelim. Hedef kitle demek sizin ürününüzü tanıtacağınız satın alma ihtimali en yüksek müşteri grubu demektir. Kısıtlı bütçeler ile reklam yapıyorsanız veya bütçenizi en verimli şekilde harcamak istiyorsanız en uygun hedef kitleye gitmelisiniz. Bu arada bütçeniz sonsuz olsa bile size bunu öneririz, çünkü sürekli iletişim yapan bir firma müşterilerde algı körlüğüne sebep olup, iletişim çalışmalarından sonuç alamayacaktır. Ek olarak yüksek bütçeler ile büyük kitlelere iletişim yaptığınız halde sonuç alamamanız sizin ve pozisyonunuz için de risk oluşturabilir. Daha önceden bir inşaat firmasında çalışan ve Ispartakule’deki projesi için tüm Avrupa yakasında oturanları hedefleyen bir pazarlama yöneticisinin işten ayrılma hikayesini duymuştum. Siz siz olun bugün su akarken doğru hedef kitleye gönderim yaparak testinizi doldurun. Yoksa satışlar azaldığında patronunuz eğer satış getirememişseniz, sizi maaşınızı bir maliyet tasarrufu fırsatı olarak görebilir. Hedef kitle seçimi yaparken size bir tüyo verelim, öncelikle mevcutta sizden satın alma yapan müşterilerinizin en ortak özelliklerini belirleyin. Örnek büyük çoğunluğu hangi yaş aralığında, cinsiyeti nedir, nerelerde yaşıyorlar, meslekleri nelerdir, kullandıkları cep telefonları, kullandıkları araba vesaire. Bu tarz kriterleri operatör veri tabanlarında seçebileceğiniz için bu grubu benzer bir hedef kitleye iletişim yapmak sizin için en uygun sonucu getirecektir. Bu arada Turkcell gibi mobil operatörlerde kullanılan hedef kitle seçim kriterlerini de listeyelim:
• Gelir Segmenti: Fatura tutarı / Kredi Kartı sahipliği, kullandığı tarifeler
• SMS Atılan Kısa Numara: Müşterinin SMS attığı kısa numaralar
• Mobilden Giriş Yapılan İnternet Sitesi: Cep telefonundan hangi sitelere girmiş. Bu veri potansiyeli yüksek müşteriler tespit etmek için kritik bir veridir.
• Yurtdışına Çıkılan Ülke ve ziyaret sıklığı: İş adamlarını veya Değerli müşterileri bulmak için kullanılan bir veri
• Uygulama Hedefleme: Cep telefonunda kullandığı uygulamalar
• Çağrı merkezi hedefleme: Müşteri 444 ile başlayan hangi çağrı merkezlerini hedeflemiş
• Belirli Tarih Aralığında Sinyal Alınan Lokasyonlar: Müşterinin yaşadığı, çalışıtığı veya tatillerde ziyaret ettiği bölgeleri belirlemek için çok uygun olacaktır.
6. SMS içeriğini doğru yazılması:
SMS içeriğinde müşteriye söylediğiniz mesajın içeriği, duygusallık seviyesi, somut bilgi seviyesi, ana faydayı mesajın neresinde vurguladığınız, satışa yönlendirme yapıp yapmadığınız, mesajın içeriğinde iletişim yönlendirmesi olarak çağrı merkezi numarası mı yoksa websitesi linki mi koyduğunuz, mesajın uzunluğı ve birçok karar verilmesi gereken nokta vardır. Bunların hepsi sizin mesajınızı kime, ne zaman, ne durumda, hangi ürün için gönderdiğinize göre değiştirilmelidir. Aksi takdirde aynı mesajı herkese defaten göndermek sizin için satış değil sadece ekstra maliyet getirecektir.
7. SMS zamanlamasının doğru yapılması
Her ülkede telefonların en sık kullandığı zamanlar farklıdır. Türkiye’de saat akşam 6 ile 9 arası en yoğun saatler iken, ortadoğu’da akşam 11 ile gece yarısından sonra 1, Avrupa ve Amerika’da ise saat 5 ile 8 arası en yoğun zamanlardır. Aynı şekilde bu kullanım yoğunluğu müşterilerden müşterilere göre değişmektedir. Gençler, iş adamları, beyaz yakalılar, ev hanımları, esnaflar gibi birçok kitle farklı saatlerde en yoğun kullanıma sahiptirler. Bu yüzden gönderimlerinizi yaparken müşterilerin telefonları ile etkileşimlerinin en yüksek olduğu anları seçmeniz geri dönüşünüzü arttıracaktır. Tabi bir de müşterilerin kendilerinin rahatsız edilmek istemeyecekleri anlar bulunmaktadır, bu vakitleri seçmemek de yine doğru bir tercih olacaktır. Gece yarısı, namaz saatleri, iftar vatikleri, hafta sonu sabah saatleri gibi vakitler bu önerilmeyen iletişim saatlerine örnek olarak verilebilir.
1 milyon toplu sms göndermek istersek ücreti ne kadardır?
Turkcell’de yaklaşık olarak 330 bin, Vodafone’da 400 bin, Turk Telekom’da ise 300 bin TL kadardır. iyi günler dileriz