Yurtdışında en doğru pazarlama kanalları

Şu günlerde, ani döviz artışı ile ekonomik krize doğru dönen ekonomik göstergeler bir çok firmayı yurtdışında müşteri bulmaya zorluyor. Yerli firmalarımız yurtiçinde her ne kadar satış ve pazarlama süreçlerinde bilgi ve tecrübe sahibi olsalar da yurtdışında bu konuda maalesef tecrübeli değiller. Bu yazımızda ülke bazlı hangi kanallar üzerinden ilerlenmesi gerektiğini paylaştık. Umarım sizlere de faydalı olur, yorumlarınızı ve sorularınızı yazının altında paylaşırsanız cevaplayacağız.

Ortadoğu pazarında kullanılması gereken kanallar:
Pazarları belirlerken sektör bazlı farklılaşmanın çok önemli olduğunu hemen belirtelim. Bu yüzden her kanal her sektöre uymayabileceği için sizin öncelikli olarak bu bilgileri kendi sektörünüzün dinamiklerini de düşünmeniz gerekmektedir. Ortadoğu pazarında ülke bazlı durum ciddi olarak değişmektedir. Örnek vermek gerekirse BAE’de ihracat çalışmalarınız serbest piyasa şartlarına daha yakın şekilde seyretse de Suudi Arabistan’da doğru kontakları bulmak ile ilerlemektedir. Azerbaycan’da ise tamamıyla ürün bazlı söz sahibi baronlar üzerinden ilerlemektedir. En etkili tanıtım yollarını hemen sıralayalım:

Fuarlar:
Ortadoğu ülkelerinde tanıtım yapmanın en etkin yöntemi fuarlardır. Fakat maalesef fiyatlar Türkiye’ye göre daha yüksektir. Doğru ürüne sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, muhakkak fuarlar vasıtası ile işlerinizi büyütebilirsiniz. Fuarları elinizde ihraç edebileceğiniz net bir ürün var ise tavsiye ederiz. Ek olarak sağlam referanslara sahip olmanız da müşteri bulma potansiyelinizi arttıracaktır. İnşaat ve sağlık sektörü için fuarlar maalesef etkili olmamaktadır. Bu yüzden boşuna bu konuda yatırım yapmayın.
Mobil pazarlama kanalları:
Ortadoğu’daki mobil pazarlama ürünleri potansiyel alıcılara ulaşma konusunda çok etkili. Çünkü bu ülkelerde Türkiye’deki gibi mesaj kirliliği yok ve tüketiciler gelen mesajlara karşı daha ilgili. Sektörel bazlı da iletişim yapabildiğiniz için bu sizin için büyük bir avantaj.
Dijital pazarlama kanalları:
Google, Facebook, Instagram Linkedin, Snapchat ve Telegram bu pazarda öne çıkan ve etkili tanıtım kanallarının başında geliyor. Sizin yapmak istediğiniz işin önceliğine göre doğru sosyal medya kanalını seçmeniz çok önemli. Örnek vermek gerekirse eğer amacınız sadece kadınlara ulaşmak ise Instagram, Snapchat ve Facebook üzerinden ilerlemelisiniz, fakat geliri yüksek erkeklere ulaşmak amaç ise Linkedin ve Facebook daha ön plana çıkıyor. Ads4tr firması olarak mobil operatör verileri üzerinden yaptığımız ziyaretçi analizleri üzerinden gördüğümüz kadarı ile belirli sosyal mecralar belirli kullanıcı tipleri tarafından ciddi yoğun kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse Telegram ve Snapchat gençler tarafından, Instagram kadınlar, Facebook ve Linkedin ise erkekler tarafından yoğun kullanılıyor. Türkiye’de bu durum biraz daha tersi şeklinde ilerliyor.
Bu arada Google’ın bazı pazarlarda Türkiye’deki kadar güçlü olmadığının da altını çizelim. Aşağıdaki resimde de görülebileceği üzere Rusya, Çin, güney kore gibi ülkelerde farklı arama motorları ön plana çıkmaktadır.

Hedefli veri tabanları:
Ortadoğu’da yine işinize uygun hedef kitlelelere ulaşabildiğiniz durumda bunlar da işinizi ciddi kolaylaştırabilir. Örnek vermek gerekirse bir inşaat firması Ortadoğu’daki acenta ağını geliştirmek istiyordu. Bu firmaya özel elde ettiğimiz gayrimenkul acentaları listesine tanıtım gerçekleştirdik. İnşaat firmasının organize ettiği acenta organizasyonuna ciddi bir katılımcı sağladık.


Avrupa pazarında kullanılması gereken kanallar:

Avrupa pazarı dünyadaki ticaret ve tüketici pazarlarının en gelişmiş olanıdır. Burada tüketicilere agresif olarak pazarlama yapmanız genelde tüketicilerin kaygı duymasına ve ürününüze ilgisi varsa bile bunun azalmasına yol açacaktır. Bazı ürünler için bu durum geçerli olmasa bile bir çok sektör için geçerlidir. Turizm, sağlık ve inşaat sektörü için aktif şekilde tanıtım yapmanızı öneririz. Fakat bunun dışında ürün satış planınınız varsa muhakkak uygun satış kanalına veya ilgili resmi kuruluşa ulaşmalısınız.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir