Facebook ve sosyal mecralarda başarılı pazarlama stratejilerinin 5 ortak yanı

Günümüzde Facebook’un Türkiye pazarında kullanıcı sayısını 40 milyonu geçmesi ile birlikte bir çok pazarlamacı için Facebook ana pazarlama kanallarından biri halinde geldi. Her yıl birçok pazarlamacı ciddi bütçeler harcayarak markalarını, ürünlerini tanıtmak ve gelirlerini arttırmak istiyor. Fakat maalesef gördüğümüz reklamlardan bazıları Facebook ve sosyal medya normlarına göre gelişim alanlarına sabit. Başarılı sosyal medya kampanyalarında aşağıdaki 5 ortak özellik ortaya çıkmakta:

1. Ürününüzü alacak kitle Facebook’da veya diğer mecralarda aktif olmalı:
Geçen gün bir bankanın esnaflara yönelik reklamını gördüm Facebook’da. Esnaf değilim, Türkiye’de değildim o sırada, yaşım genç bana bu reklamı niye gösteriyor bu banka dedim. Sonradan aklıma acı acı geldi, medya ajanslarının harcanan bütçe üzerinden komisyon alarak (risturn) yaşıyorlar. Bu yüzden de firmalara reklamlar konusunda maksimum harcama yaptırmayı tercih ediyorlar. Bu yüzden siz paranınız medya ajanslarınızın yönlendirmesinden önce hedef kitlenizin sosyal medya aktif olup olmadığını test ederek harcayın. Yapacağınız test de Pazar araştırması gerektirmiyor. Esnafa yönelik yapacaksanız reklamı gidip sokağınızdaki bakkala, kasaba, manava sorun, onlar size zaten doğru mecralara fısıldar
2. Segment bazlı pazarlama stratejisini kullanmalısınız:
Sosyal medya reklamlarında gördüğüm diğer bir yanlış, one fits all (herkese aynı şeyle gitmek diye çevirebiliriz) yaklaşımının sıklıkla kullanılması. Fakat maalesef her tüketicinin aynı üründen beklentisi aynı olmayabiliyor. Örnek vermek gerekirse bir arabayı anne çocuklarını en güvende tutabildiği için veya onların eşyalarını sığdırabilecek kadar geniş olduğu için seçerken, baba yakıt tüketiminin azlığı, periyodik bakım maliyeti, 100 km’ye çıkış süresi, farlarının dinamik tasarıma sahip olup olmadığı, deri koltuklu olup olmadığı gibi sebeplere göre seçebiliyor. Bu yüzden reklam yaparken erkek-kadın, öğrenci -özel sektör çalışanı – kamu çalışanı, evli-bekar, genç-yaşlı ve benzeri kriterlere göre farklılaştırmanız kritik.
Ads4tr olarak bu farklılaşmayı otomatize yapacak bir ürünümüzün olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Video’dan özetle izleyebilirsiniz.

3. Doğru reklam tipini seçmelisiniz:
Sosyal mecralarda birçok farklı reklam tipi bulunmakta kimisi form toplamak için ideal iken kimisi de farkındalık yaratmak veya sitenize müşteri yönlendirmek için ideal olabiliyor. Bu yüzden reklam ile oluşturmak istediğiniz etkiyi doğru analiz edip ona göre reklam tipini seçmeniz hem maliyetinizi azaltacak hem de başarınızı arttıracaktır.
4. Satışa yönlendirmeyi (call-to-action) asla unutmayın:
Eskilerin deyimi ile attığınız taşın ürküttüğünüz kurbağaya değmesini istiyorsanız, bu noktayı da es geçmemelisiniz. Peki ne mi yapmalısınız; e ticaret sitesinde ürün sattırmak istiyorsanız e-ticaret sitesine yönlendirme, organizasyon tanıtım yapıyorsanız otomatik toplantı daveti oluşturtma, bir ürün satıyorsanız whatsapp veya çağrı merkezine yönlendirme, bilgi toplamak istiyorsanız doğru formatta form toplamayı unutmamalısınız.
5. Reklamınıza ilgi duyanları takip edin:

Reklamı sadece o an için değil uzun vadeli bir yatırım olarak da düşünüp, reklamınızı görenleri Facebook websitesi entegrasyonu ile veya sizin sayfanızı beğenmelerini sağlayarak muhakkak takip edin. Sonrasında bu müşterilere çıktığınız reklamların çok etkili olduğunu göreceksiniz.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir