İnfluencer marketingin pazarlama üzerine etkisi

Sosyal medya kullanımının artması ile hayatımızda birçok şey eskiye göre farklılık göstermektedir.İnsanlarla bilgi alışverişlerimizin, bu kullanım ile artması sonucunda hayallerimiz, seçimlerimiz ve birçok şey yine bu yolla değişim içindedir.Değişimin en büyük etkisi ise diğer insanların ne yaptığı, nasıl yaşadığı, popülerlik gibi kavramların ortaya çıkmasıdır.İşte bu kavramların ortaya çıkmasındaki en büyük etken influencerlardır.
Kelime anlamı “etkileyen” olan influencer , pazarlamada insanların davranışlarına etki eden kişilere verdiğimiz addır. Günümüzde her sektöre uygun influencerlar ortaya çıkmaktadır. Markamız, ürünümüz veya hizmetimizi ,kolay ve hızlı şekilde hedef kitlemize ,bu kişilerle ulaştırabiliriz. Özellikle influencerlar aracılığıyla müşterilerimize ürünümüzü tanıtarak ,güven pazarlaması da yapmış olmaktayız. Bir müşteri, firmaya özellikle güvenmek isteyeceğinden, influencerlar ile bunu hızlı bir şekilde sağlamış oluruz. Örneğin şampuan üretimi yapan bir firma,düşünelim.Firma bu tür içerik üreten bir fenomen ile anlaşarak ,insanların ürününü almasını kolaylaştırabilirir. Çünkü influencerların kitleleri arasındaki bağı , ürününüzün satın alma sürecini etkilemektedir. Yani ürünümüze bağlılık sürecini doğrudan influencerlar etkilemiş olurlar.
Bilgi cağında insanlar bir ürünü almadan önce araştırmaya, o ürünü tanımaya çalışmaktadır. Bu temel istek aslında influencer ile pazarlamanın doğuşuna sebep olmuştur. Firmalar ürünlerini ve ya hizmetlerini bu yolla sağlayarak, müşterileri ile ilişkilerini arttırmıştır. Ürünler hakkında bilgi alınması , insanların o ürünü satın alması sürecini etkilemiştir. Bu şekilde pazarlama aslında müşteriler için de daha mantıklı olandır. Çünkü ürünü almadan önce onun “Gerçekten beklentimi karşılayacak mı ?” sorusuna cevap bulmuş olur. Geleneksel pazarlamada, reklamlardan örnek verirsek ürünler, ünlü kişiler aracılığıyla tanıtılırdı. Aslında influencerların mantığı da temelde budur , etkisi ise geleneksel pazarlamaya göre daha fazladır. Etkinin temel sebebi sahip olduğu kitle ile iletişiminin gücüdür.
Özellikle değişen bu çağda pazarlama stratejilerimizi belirlerken, kitlemizi iyi tanımamız çok önemlidir.Kitlemizi yani müşterimizi arttırmak önemli olsa da en önemlisi sadık müşteri kazanmamızdır. İşte bu noktada ürün veya hizmetimizi en iyi şekilde tanıtmak, uygun şekilde pazarlama stratejileri geliştirmek ve müşteriler ile ilişkimizi arttıracak çalışmalar yapmalıyız.Müşteriler ile bağımızın kuvvetlendirecek bu çalışmalara önem vermeli ve bu noktada sosyal medya fenomenlerinin etkisini göz ardı etmemeliyiz.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir