Suudi Arabistan’da en başarılı pazarlama ve satış kanalları

Ads4tr uzmanlarımızdan Yasin Atalay’ın yerel pazardaki müşterileri ile gerçekleştirdiğimiz araştırma sonuçlarını bu yazıyla birlikte sizinle paylaşmak isteriz. 16 farklı sektörden yaklaşık 100’e yakın müşterimizle yapılan değerlendirme sonuçlarına göre Suudi Arabistan’da aksiyona dönüşme oranı açısından en büyük paya sahip kanal SMS, hedefli Facebook ve Google. Araştırma pazarlama, satış veya ajans yöneticileri ile telefon üzerinden yapıldı. Çok az soru sorduğumuz için geri dönüş oranımız ciddi yüksek oldu. Aşağıdaki rakamlar cevap verilen firmaların cevaplarının ortalamaları alınarak hesaplanmıştır. Her iki soruda da 60’ın üzerinde cevap aldığımız istatistiksel olarak anlamlı ve güvenilir sonuçlardır. Aksiyona dönüşmeden kastımız verilen linkin tıklanması veya paylaşılan telefon numarasını aranmasıdır.

Bu oranları Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde SMS sonlarda yer aldığını görürken, peki niçin Suudi Arabistan’da tablo bunun tam tersi. Nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Mobil pazarlama Ortadoğu’da yeni doğuyor: Suudi Arabistan’da mobil pazarlama ürünleri operatörlerden tarafından pazara daha yeni sunuluyor. Örnek vermek gerekirse Suudi Arabistan’da 70%lik pazar payına sahip STC 2018 şubat ayında mobil pazarlama ürününü pazara tam anlamıyla sundu.Şu an kullanan müşteri sayısı sadece 200 civarı. STC sisteminde yapılabileceklerin sınırı yok, ve bu sistem Türkiye’deki birçok operatörün sistemine göre daha gelişmiş. Örnek vermek gerekirse SMS sadece bir karakter etkisi olacak bir link ile Google maps haritasındaki bir noktaya müşteriyi yönlendirebiliyorsunuz.
  2. Suudi’ler SMS yağmuruna tutulmadığı için algıları daha açık: Sadece mobil pazarlama ürünlerinin operatörlerden tarafından pazara sunulmaması değil, aynı zamanda hiçbir Suudi Arabistan firması hedefli pazarlama konusunda gelişmiş değil (uluslararası bilgi birikimi ile iş yapan firmaları kapsam dışında bıradak söylüyorum). Bunun sonucu olarak da müşteriler müşterisi oldukları firmalardan da çok az SMS alıyorlar. SMS onlar için arkadaşları ile mesajlaşma kanalı. Bu yüzden gönderilen SMS diğer kanallara göre daha etkili oluyor.
  3. Diğer kanalların reklamdan geçilmemesi: Suudi vatandaşları hem bölge ülkeleri hem de birçok gelişmiş ülke için önemli bir pazar olduğu için birçok firma Facebook, Google ve websitesi kanallarını yoğun şekilde kullanıyor. Bunun sonucunda da Facebook hesabında gezen bir müşteri bir arkadaş paylaşımı görürken, bir adet de reklam görmek durumunda kalabiliyor. Ve işin en ilginç yanı bu reklamların bazıları Hintçe/Urduca, bazıları Arapça ve bazıları da ingilizce olarak aynı müşterilere gösteriliyor. Bunun en önemli nedeni Suudi Arabistan en çok kullanılan bunlar olduğu için bazı reklam verenler ulaştıkları kitle sayısını arttırmak için filtre sayısını kısıtlıyorlar. Ayrıca Facebook ve Google’ın farklı milletten kişileri yakalama yetkinliği diğer ülkelere göre daha düşük. Bunun ana nedeni de bu firmaların ve Suudi Arabistan’daki regülasyonlar olduğunu söyleyebiliriz. Türk firmalardan örnek verecek olursak yaz aylarında Suudi’lerden aldıklar form maliyeti kış aylarına göre 3 kat artmaktadır. Bunun ana nedeni de yaz aylarında Suudi’ler Türkiye’ye geleceği için birçok firma Suudi’leri sadece bu dönemde hedeflemektedir.

Peki aksiyona dönüşme oranı bu kanallarda nasıl diye sorarsanız bu durumda SMS ile Google’ın başı çektiğini görüyoruz. Google satışa dönüşme oranları her ne kadar SMS’e göre düşük olsa da tıklayan kitle içinde bakıldığında Google üzerinden tıklayanların yaklaşık 30%’u satışa dönmüş olarak gözüküyor. SMS’de ise bu oran 20%’ler seviyesinde. Bu rakamlar Türkiye’ye veya herhangi bir batı ülkesine göre çok yüksek. Bunun en önemli nedeni Suudi Arabistan’da birçok alanda marka bağımlığının yüksek olması ve tıklayıp aksiyon alan Suudi’lerin satın almaya istekli olması olarak ifade edilebilir. Aslında tıklayan müşterilerin bir çoğu zaten o marka ile ilişkili oldukları için tıklama yapıyorlar şeklinde yorumlar aldık pazarlama yöneticlerinden ve ajans çalışanlarından. Son olarak bir Suudi zaman ayırıp bir reklama bilerek tıklıyorsa muhtemelen o ürünle ilgileniyordur diye yorumluyorlar bu durumu.

Zaman ayırıp yazımızı okudunuz için teşekkür ederiz.

Yorumlarınızı veya sorularınızı info@ads4tr.com’a mail atarak bize yönlendirebilirsiniz.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir