Bir çok firma Google reklam verme adımından sonra bir anda işlerinin artacağını ve yeni müşteriler kazanacağını düşünmektedir. Fakat maalesef rekabetin yoğun olduğu , Google reklam ajanslarının karlılık odaklı olduğu günümüz dünyasında bu bu kadar da kolay değildir. Google ile müşteri bulmaya çalışan birçok firma bilirki Google form sayısı haziran aylarında ciddi düşer. Ana neden sezonsallıktır. Özellikle yabancı müşterileri hedefleyen firmalarda ise sezonsallıktan ziyade ana etki rekabetin ciddi artışıdır. Kışın yabancıya reklam yapan firma sayısı ciddi az ike yazın bu rakam yüzlere ulaşır. Form maliyetleri 200 tl’leri geçer, yüzler asılır.. Bu durumda da Google partner’i olduğunu iddia eden bir çok reklam ajansı size daha çok bütçe ayırmanızı söyler. Ana amaçları size maksimum Google harcaması yaptırmaktadır. Onların sizin işinize katkısını da dolaylı yoldan size hissettirecek bu durumda dolayı da bu riski alırlar. Fakat Google reklamı verirken en önemli konu minumum maliyetle maksimum faydayı elde etmektir. Peki Google reklamı verirken ve Google ajansını seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir. Google reklam ajansında olmazsa olmazları aşağıdaki şekilde listeledik.
Doğru Google reklam ajansı:
En önemli konudur. Sakın ben Google’ı kendim de yaparım diye düşünmeyin, çünkü Google reklam dünyasında basit bir kampanya için 100’den fazla parametreyi değiştirmeniz gerekir. Bir de üstüne reklamın gösterileceği arama kelimeleri, teklif stratejileri, ülkeler, diller, zamanlamalar gibi birçok boyut girer. O yüzden bu işi ehline bırakmanızda fayda. Nasıl musluk tamirini kendiniz yapamıyorsanız Google’ı da doğru anlamda bir uzmanın yapması gerekir. Google ajansı seçerken Google partnerı olan ajanslara ekstra dikkat edin. Bu ajanslar müşterilerine ciddi harcama yaptırdıkları için Google ajansı olmuşlardır. Yani müşterilerine maksimum faydayı getirdikleri için değil. Bu yüzden bu firmalara edindikleri ve yaptıkları başarılı çalışmaları muhakkak sorun.
Doğru Reklam Tipi:
Google’da arama sonuçları ve display olmak üzere iki ana reklam kategorisi bulunmaktadır. Display reklam demek sağda solda websitelerinde veya Youtube gibi Google’a ait platformlarda gördüğünüz video yada resimlerdir. Arama sonuçları reklamları ise adından da anlaşılacağı üzere arama yaptıktan sonra karşınıza çıkan reklamlardır. Her iki reklam tipinin de bir çok alt türü bulunmaktadır. Bir e-ticaret firması ile perakende mağazasının vereceği reklam alt türleri apayrıdır. E-ticaret’te direk ürün ön plana çıkarılırken diğerinde mağaza bilgileri (telefon, lokasyon, açılış kapanış saatleri) ön plana çıkarılmalıdır. Bu yüzden ilk adımınız ürününüze ve amacınıza göre doğru reklamı seçmekten geçer. Bu arada büyük reklam bütçeleri olan bir firma değilseniz muhakkak arama sonuçları reklamları ile işe başlamalısınız. Arama sonuçlarında ürünlerin aranmıyorsa da o işe girmenizi tavsiye etmiyoruz Bu sebepledir ki size uyarılarımızın büyük çoğunluğunu arama sonuçları reklamlarına yönelik yapacağız. Display reklam veren firmalar genelde tuzu kuru, marka bilinirliği yaratmak için bu işe girdikleri için onlara çok da tavsiye vermeye gerek yok, bırakın onları kendi hallerine harcaya bildikleri kadar harcasınlar
Doğru Keyword Seçimi:
Arama sonuçları bazlı reklam veriyorsan en önemli konu arama kelimelerinin seçimi ve bunları Google tarafından gösterim kurallarını doğru ayarlamanızdır. Örnek vermek gerekirse estetik sektöründe iş yapan bir firmaysanız İngilizlere ingilizce, Fransızlara Fransızca, Türklere türkçe kelimeler seçmelisiniz. Tabi bazı milletler İngilizce arama yapmayı da tercih ettikleri için bunu ihmal etmemek lazım. Arama kelimelerinde de eğer kısıtlı bir bütçeniz ve geniş zamanınız varsa uzun arama kelime öbeklerini seçebilirsiniz. Çünkü emin olun birşey satın almak isteyen müşterilerin çoğu Google’a bir arkadaşına anlatır gibi uzun uzun yazar (tüketmek isteyen tüketici 101). Reklam ajansınızdan bunları muhakkak istemeniz gerekir. Onların kelimeleri ve performanslarını muhakkak kontrol edin
Doğru Reklam Metni:
Arama kelimelerine göre Google sizin adınıza gösterdiği kelimelerin müşteri dikkatini çekecek içerikte olması ve onları ilgili aksiyona yönlendirmesi çok önemlidir. Bu konu ayrı bir ilim olarak incelenebilir Fakat şöyle bir örnek vereyim “beylikdüzü 3+1 daire fiyatı” diye arama yapan birine kesinlikle “fiyat listesi…”, “fiyat bilgisini hemen alın..” gibi mesajlar içeren reklamlar göstermeniz gerekir. Onlara “İstanbul en iyi inşaat firması…” vesaire gibi alakasız metinlerle başlayan reklamlar gösterirseniz size geçmiş olsun demekten başka bir seçeneğimiz kalmıyor
Reklam Uzantılarının Doğru Kullanılması:
Reklam alanlarının farklı uzantı tipleri bulunmaktadır, bunların başında telefon, adres, ürün bilgisi gibi seçenekler bulunmaktadır. Bunları bulunduğunuz sektör ve verdiğiniz reklam stratejesine göre belirlemelisiniz. Örnek vermek gerekirse sağlık sektörü veya inşaat sektörü gibi insanları ince eleyip sık dokudukları sektörlerde yurtdışına reklam vermişseniz telefon uzantısı etkili olmayacaktır. Çünkü bu durumda müşteriler sizlerin websitesine girip daha detaylı bilgi almadan, markanızı ve uzmanlığınızı tanımadan arama yapmazlar. Kimse bu tarz kararlar için bu sektörlerde acele etmez. O yüzden uzantı kararını doğru bir şekilde vermelisiniz. Aksi takdirde uzantıların da tıklama maliyeti olduğu için boşu boşuna maliyetiniz artacaktır. Uzantıların şu artısını da size söylemeden geçmeyelim, arama sonuçlarında kapladığınız alanı arttıracağı için uzantılar eğer maliyet yerine kısa sürede maksimum müşteri çekme kaygınız varsa her durumda bunları kullanabilirsiniz.
Doğru gösterim kurallarının seçilmesi:
Reklam zamanlamaları, gösterildiği ülkeler, diller, kişiler gibi Google’da kullanabileceğiniz bir çok seçenek bulunmaktadır. Bu konuda doğru boyutları seçmemeniz durumunda reklamlarınızın maliyeti boşu boşuna artacak veya etkisi düşecektir.
Doğru tekliflendirme:
Google’da bir çok tekliflendirme seçeneği bulunmaktadır. Bunları iki ana gruba ayırabiliriz. Birincisi otomatik tekliflendirmeler, ikincisi de manuel (sizin isteğinizle değiştirme yaptığınız tekliflendirmeler). Otomatik tekliflendirmelerde maksimum tıklama veya form maliyeti gibi alanları seçtikten sonra Google’a bir amaç verirsiniz. Örnek edinim sayısını bir rakamın üstüne çıkar (örnek: günlük gelen form sayısını 20’nin üstüne çıkarmak gibi). Bu durumlarda Google reklamınızı kendi gördüğü en uygun gruplara gösterir. Fakat şunu önemle belirtelim ki her ne kadar Google algoritmaları ciddi derecek zeki çalışanlar tarafından tasarlanmış olsalar da , bu zeki çalışanların bu algoritmaları uygulamaya koyma nedenleri sizin gelirinizi arttırmak değil Google geliriniz arttırmaktır. Çünkü Google çalışanların hayatını kolaylaştıran bir uygulamayı gelirini azaltacak şekilde devreye almaz. O yüzden çalışanlarınız veya reklam ajanslarınız bu tekliflendirme yöntemleri ile reklam çıkıyorlarsa emin olun kendi konfor alanlarını düşündükleri için bunu yapıyorlar. Ek olarak belirtelim ki manuel yapılan tekliflendirmeler şu an otomatik Google algoritmalarına göre çok daha verimli olmaktadır. Burada en önemli nokta reklamda kaçıncı sırada olduğunuz konusu en önemli tüyolardan biridir..
Etkin sonuç takibi:
Reklamlarınızoı Google’da lanse ettikten sonra onları takip edeceğiniz site eklentilerini muhakkak yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde reklamların etkiniğini takip etmeniz çok zorlaşacaktır. Bunu yapmanız aynı zamanda sizin uzun vadede işinizin dinamiklerini de daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Landing Page’in Satış Odaklı Olması:
Diyelim ki Google tarafında herşeyi doğru yaptınız , diyebilirsiniz ki iş burada bitiyor. Hemen söyleyelim, hayır asla işini burada bitmiyor. Nedeni çok basit müşteriniz reklam tıkladıktan sonra büyük ihtimalle websitenize gelecek, peki websiteniz doğru tasarlanmış bir mağaza tasarımına sahip mi? Eğer yavaş açılıyorsa, müşteri aradığını hızlıca bulamıyorsa, satış odaklılık anlamında doğru hareketleri siz yapmamışsanız maalesef başarıya ulaşamazsınız. O yüzden en son madde olarak yazdığımız bu maddenin sonda olmasına aldanmayın, en az diğerleri kadar önemli.
Bu üstte bahsettiğimiz konuları muhakkak Google reklam ajansınızı seçerken aklınızda bulundurun.
Bol satışlı günler dileriz..
Google reklamı vermek ne kadar sürer?
Eğer görselleriniz, arama kelimeleriniz ve metinleriniz hazırsa2 saate verebilirsiniz