Rus müşterilere ulaşmanın en doğru yolları

Bu yazımızda size Rus müşterilere ulaşmanın en verimli ve maliyeti düşük yollarını anlatmaya çalıştık. Türk firmaların ürünlerine ve servislerine artan Rus müşteri ilgisinden dolayı birçok Türk firma Rus müşterilere ulaşmanın yolllarını aramaya başladı. Fakat Moskova, St Petersburg ve Tatar, Kazak, Türkmen, Azeri gibi zengin ve Türkiye’ye ilgisi olan müşterilerin yaşadıkları ülkelere gidip iş yapmanın zorluklarından dolayı Rus müşterilere, Kazak, Azeri müşterilere ulaşmada zorluk yaşıyorlar.
Kazak, Azeri, Tatar , Rus müşterilere iki şekilde ulaşabilirsiniz. Birincisi kendi vereceğiniz reklamlar ile. Aşağıda bu reklam kanallarını anlattık. İkincisi ise Ads4tr üzerinden. Ads4tr olarak Rusya’daki ofislerimiz üzerinden sizin yerinize reklam verip, müşteri temsilcilerimiz (Rusça, Azerice veya Farsça konuşan) ile müşterilere ulaşıp, onların bilgilerini alıp sizlere paket olarak satabiliyoruz. Eğer bu konuda paketlerimiz hakkında detaylı bilgi almak isterseniz linkteki yazımızı okuyabilirsiniz. Sizin Türkiye’deki medya ajanslarına vereceğiniz komisyon ve reklamcılara vereceğiniz maaş gibi tüm maliyetleri sıfıra indirip, direk bizimle çalışabilirsiniz. Hem lokal tecrübe hem de bu müşterilere daha başarılı alternatif kanallardan ulaşmayı garantilersiniz.
Bu genel bilgilendirmeden sonra Rus müşterilere yönelik sıklıkla kullanılan tanıtım kanallarına dönelim.
Bu ülkelerin vize verme prosedürleri, şirket açma kuralları Türkiye’ye oranla daha zor. Örnek vermek gerekirse Rusya’da firma açmak için bir Rus ortağınızın olması veya oradan izin almanız, banka hesaplarına kadar bir çok önemli şirket varlığının onun adına olması gerekiyor. Bu zorluklardan dolayı Türk firmalar o ülkelerde firma açmak yerine müşterilerine internet üzerinden ulaşıp ürünlerini satmak veya distribütör bulmak istiyorlar. Şimdi sırasıyla bu kanalları anlatalım. Bu arada Rusya’da hangi reklam kanalı en başarılıdır diye merak ediyorsanız, linkteki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
1- Google: Eğer sattığınız ürünün Google üzerinde belirli bir arama hacmi varsa muhakkak Google’ı ilk sırada kullanmanız gerekmektedir. Fakat maalesef hemen belirtelim bir çok Türk firma ne marka olarak ne de firma olarak Rus ülkelerinde bilinmediği için Google’dan müşteri çekme konusunda zorlanmaktadır. Buna ek olarak Google’ın yüksek tıklama maliyetlerini de eklerseniz, Google’ı verimli kullanmak bir çok Türk firma için zor hale gelmektedir. Türk firmalar bu yüzden Google’ı kullanırken kesinlikle Rusça kelimeler ile ve ürün ile ilgili özellikleri barındıran kelimeler ile reklam vermesi doğru olacaktır. Bu reklamlarda müşteriyi ürün hakkında net bilgilendirmek boşa tıklama maliyetinden kaçınmak için en doğru seçenek olacaktır. Örnek vermek gerekirse İstanbul’daki bir inşaat firmanız için reklam veriyorsanız kelime olarak İstanbul’u kullanmak yerine satılık rezidans ve benzeri kelime gruplarını kullanıp reklam metninin içerisinde ise projenizin İstanbul’da yer aldığından bahsetmek daha doğru olacaktır. Google Display reklamlarını ise güçlü görselleriniz varsa kullanmanızı ve sadece desktop üzerinden kullanmanızı öneririz. Aksi takdirde alacağınız tıkların büyük bölümü oyun siteleri veya blog sitelerinden gelecektir.
Rus müşteri bulma yöntemleri
2- Facebook ve diğer sosyal medya kanalları: Bu kanal birçok inşaat firmasınn en yoğun kullandığı kanal olmakla birlikte gelen müşterilerden en az performans aldıkları kanal olarak ortaya çıkmaktadır. Sizin de aynı durumu yaşamamanız için size birkaç önerimiz şunlar olabilir:
a. Facebook’da mümkün olduğunca hedefli olmanızı öneririz. Tüm ülkeye bir hafta reklamınızı göstermek yerine hedef kitlenize bir yıl boyunca reklamı gösterin
b. Facebook ve Google ile websitesiniz arasındaki entegrasyonu muhakkak yapın böylece re-targeting (re-marketing) gibi çalışmaları çok doğru bir şekilde yapabilirsiniz
c. Facebook üzerinden ulaştığınız müşterilerden bilgilerini en doğru şekilde almanızı öneririz. Aksi takdirde bu müşterilere ulaşmak ciddi sorunlu hale gelecektir. Örnek ülke kodu bilgisini almazsanız tüm reklam çabanız çöpe düşecektir.
3- Alternatif tanıtım kanalları- GSM operatörleri: Mobil pazarlama aktiviteleri Türkiye’de ciddi SMS kirliliği oluşturacak seviyeye geldiği için SMS gönderimleri 2015 mayıs ayında çıkan Elektronik ticaret kanunu ve tüketici hakları yönetmeliklerinden dolayı Türkiye’de yok denecek kadar az bir seviyeye indi.Fakat bu kanallar Rusya’da inanılmaz derecede geç başladı ve şu an yükselme aşamasında. Pazarda hedefli mesajlar yok denecek kadar az. Örnek vermek gerekirse Saudi Telecom Company mobil pazarlama ürününü henüz lanse etti. Bu ürünle birlikte artık Suudi Arabistan’daki ajanslar veya firmalar müşterilerini hedefleyebilecek. Gönderilen SMS ve MMS’lerin geri dönüş oranı ciddi oranda yüksek. Bir inşaat firması gönderdiği sms’in 25%i kadar müşteri talebi aldı. Ek olarak bu SMS’lere link koyup websitenize yada haritadaki lokasyona müşterilerinizi yönlendirebiliyorsunuz. Bu yüzden bu ürünü Türk firmalarından kullanmasını Ads4tr olarak sağlayabiliyoruz. Birçok Suudi ve Dubai’li firma bu ürünü ciddi oranda kullanabiliyor.
4- Alternatif kanallar- Influencer marketing: Rusya’da birçok kişi sosyal mecralardaki ünlüleri takip ediyor. Bu ünlüler de çevrelerindeki bu tüketicileri ciddi etkileme potansiyeline sahipler. Örnek vermek gerekirse yeni açılan bir alışveriş merkezi sadece ünlüler üzerinden ilerlettiği iletişim çalışmaları ile ciddi adette geri dönüş sağladı. Açıldığı ilk ayda AVM’yi doldurmayı başardı. Burada dikkat etmeniz gereken ürününüzün hedef kitlesine hitap eden influencer’ları bulmak. Aksi takdirde yapılan reklamın etkisi sınırlı olacaktır.
5- Alternatif satış kanalları- website bannerları: Yaptığınız reklamlarda aracı kurumları kullanıp reklam verdiğinizde (örnek Google) size gösterim maliyeti daha yüksek olacaktır ve bütçenizin birçoğunu Google alıyor olacaktır. Bu yüzden reklamlarınızı gösterildiği mecraların kalitesi ciddi düşmektedir. Size bu konuda önerimiz direk websiteleri ile çalışmanız. Ads4tr olarak Moskova’da ve Bakü ‘de bulunan satış temsilcilerimiz sayesinde size ciddi oranda geri dönüş sağlayabilecek websitelerini bulabiliriz. Bu şekilde hem maliyetiniz ciddi oranda azalacak hem de reklamlarınızın etkinliği ciddi oranda artacaktır.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir