Toplu SMS gönderirken dikkat edilmesi gereken 4 altın kural

Türkiye’de günde milyonlarca SMS müşterilere gönderilmekte ve firmalar bu SMS’lerin sonucunda müşterilerden aksiyon beklemektedir. Peki firmalar sizce bunu doğru yapabilmekte mi? Birçok müşteriden aldığım yoruma göre hayır doğru yapamamakta. Çünkü müşteriler genelde bu mesajları gereksiz buluyorlar ve boşuna mesaj kutularında yer kapladıklarını düşünüyorlar. Bugüne kadar yaklaşık 15 yıldır mobil pazarlama çalışmaları yürüten bir profesyonel olarak kendi bakış açıma göre bazı firmaların bu işi daha profesyonel bazılarının ise eksik yaptığı görüşündeyim. Nedenlerini de örnekler ile paylaşacağım.

1-Mesajın içeriğinin kısa ve anlaşılır olması:
Eğer bir mesaj gönderdiğinizde onu karşıdaki kişi ilk 5 saniyede anlayamıyorsa o mesajınızı anlayan kişi sayısı 90% azalacaktır. Bunu daha önceden yapılan pazar araştırmalarına göre paylaşıyorum. Tavsiyemiz yazdığınız mesajı farklı kişilere göstermeniz ve bunu test etmeniz. Aşağıda Dap Yapı’dan gelen bir mesajı paylaşıyorum. Bu tarz uzun ve anlaşılması zor içerikleri Dap Yapı’dan sıklıkla alıyorum. Firma olarak da ciddi sayıda mesaj gönderdikleri için eminim birçok müşterisi artık onların mesajlarını okumayı bıraktı. Bu mesajın içinde kampanyanın her ayrıntısını vermek zorunda değildiler. Örnek vermek gerekirse 10% KDV indirimi nispeten etkisi az bir indirim, dövizle altınla ilgili konuda da döviz ve altın artışına karşıda yatırımınızı güvenceye alıyoruz deseler yeterli olurdu.

2- Mesajı kişiselleştirme:
İki türlü kişiselleştirme vardır, birincisi hitabet ile ilgili diğeri de sunulan kampanyanın kişiye hitap etmesi ile ilgili. Gap’ten alınan alttaki mesajda hitabet kısmı için soyadı kullanılmış, ismin kullanılması yada isimle soyadının birlikte kullanılması daha yerinde ve ilgi çekici olacaktır. Birinci mesajda doğum günü kutlaması sonda ifade edilmiş fakat bunun daha önceden ifade edilmesi daha etkili olacaktır. İkinci mesajda da genel olarak bir indirimden bahsetmek yerine kişinin en çok aldığı ürünlere değinilse daha ilgi çekici olacaktır. Ek olarak bu tarz indirimlerde müşterilere bir kod vermek indirimin değerini daha da arttıracaktır, müşterilere ellerinde saklayabilecekleri bir değer vermiş olacağınız için hatırlanma oranını da arttıracaktır.

3- Faydanın görünür şekilde vurgulanması:
Müşterilere mesajda bir fayda vermeniz kritik. Bunu yaptığınızı varsayıyoruz, aksi takdirde sadece duygusal ifadeler veya olumlu vurgular ile dolu bir mesajı etkili olmayacaktır. Müşterilere sunduğunuz faydayı mesajın ilk kısmında yer vermelisiniz. Çünkü bu durumda okunma oranını 5 kat arttıracaksınız. Örnek olarak alttaki mesajda Derimod 300 TL indirimi mesajın başında daha açık şekilde vurgulayabilirdi.

4- Mesajın gönderilme zaman planı:

Son madde olabilir fakat bu konuda ciddi dikkatli olmalısınız. Eğer mesajını uygun zamanda göndermezseniz üstte saydığımız maddelerin tamamı boşa çıkar. Sizin sahip olduğunuz müşteri grubuna doğru zaman değişmektedir. Çalışanlar için akşam saatleri, ev hanımları için öğleden sonraları gibi.. Ek olarak mesajlarınızı muhakkak önce test grubuna gönderip deneme yapmalısınız. Koyduğunuz linkte vesairede problem var mı yok , müşterileriden beklenen tepkiyi alıyormusunuz ve benzeri noktaları kontrol etmek için. Çok fazla sayıda müşteriye mesaj gönderiyorsanız da bunun planlamasını optimum şekilde yapmanız kritik. Aksi takdirde yoğunluktan dolayı satış kaybı yaşayabilirsiniz.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir