Facebook’da lead bazlı reklamlar ile tıklama bazlı reklamların karşılaştırması

Facebook reklamları birçok firma için hem Google’a göre ucuz olması hem de hedef kitle seçim kriterlerinin daha fazla olması sebebiyle daha da cazipleşmekte. Bu durum bir tek Türkiye için değil aynı zamanda yurtsışında Facebook’n penetrasyonunun yüksek olduğu ve kişi başı geliri yüksek pazarlarda daha da ön plana çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirliklerinde Facebook reklamlarına hem Türk hem yabancı firmalar ciddi ilgi göstermektedir. Bu ülkelerde bulunduysanız bu durumu anlamak için Facebook sayfanıza göz gezdirmeniz yeterli olacaktır. Türk, Dubai bazlı birçok inşaat firması, Dubai’deki bir çok otel, İngiliz ve Amerikan markaları, yerel elektronik, giyim ve lüks tüketim firmalarının ciddi oranda tanıtım yaptığını göreceksiniz. Normalde Türkiye’de 4-5 arkadaş postundan sonra 1 reklam görmeye aşinayken bu pazarlarda bir arkadaş postuna yaklaşık bir reklam düşmekte. Hal böyle olunca da bazı durumlarda Google maliyetini bile geçecek oranda Facebook’a ücret ödenmekte.
Peki bu durumda ne yapmalısınız, Facebook maliyetinizi nasıl arttırabilirsiniz?
İlk yapmanız gereken reklamlarınızı tüketici algısını yakalayacak şekilde tasarlamalısınz. Bunu bir yazımızda ciddi detaylı olarak inceledik. Duygu bazlı pazarlama ile ilgili yazımızı göz atabilirsiniz.
Diğer önemli nokta reklam tipinin ve hedef kitlenin doğru seçilmesi. Hedef kitleyi seçerken ne kadar sizin ürünüze ilgi duyabilecek müşterileri seçerseniz o kadar ön plana çıkmış olursunuz.
Reklam tipinde de iki önemli reklam tipi bulunmaktadır. Bunlar en sıklıkla kullanılanlarıdır. Birincisi lead topladığınız reklamlar, ikincisi tıklama bazlı ücretlendirildiğiniz reklamlar. Lead topladığını reklamlarda lead başı değil gösterim bazlı ücretlendirilirsiniz. Burada bazen topladığınız leadlerin gösterimin ciddi altında olabilir. Buradaki en kritik nokta sizin form yapınızın yada reklam metninizin yeterli ilgiyi çekmemesidir. Tıklama bazlı reklamlarda tüketiciler websitenize yönlendirilir. Burada doğru performans gösteren bir websiteniz varsa emin olunki ciddi oranda daha yüksek form toplayıp yada satış yapabilirsiniz. Fakat burada genel kriter websitenizin doğru performe etmesidir. Eğer websiteniz geç açılıyor, açıldıktan sonra müşteriyi satış yönlendirme konusunda eksiklikleriniz varsa, şimdiden size geçmiş olsun. Websitenize güvenmiyorsanız ve satış maliyetleriniz yükseliyorsa size lead bazlı reklam tipleri ile ilerlemenizi tavsiye ederiz.
CPC maliyetini Facebook belirlerken reklamınızın müşteriler üzerindeki alaka düzeyine bakmakta. Bu yüzden sizin reklamlarınızı müşterilerin ilgisini cezbedecek şekilde yapmanız ve hedef kitlenizi doğru seçmeniz de burada diğer anahtar bir noktadır.
Burada biz genel yaptığımız reklamlarda lead bazlı form toplamanın maliyetinin tıklama bazlıya göre 40% daha yüksek olduğunu gördük. Fakat eğer sizin websiteniz kötüyse bu durum tıklama bazlı reklamların aleyhine olacak şekilde değişmektedir.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir