Hedefli mesaj hakkında merak ettiğiniz herşey ve Operatör ürünlerinin karşılaştırması

Öncelikle konuya şuradan başlayalım hedefli mesaj nedir?
Firmaların yada kamu kurumlarının müşterilere yada vatandaşlara SMS yada MMS ile ulaşmak için kullandıkları araçtır. Metin, görsel, ses içeriğine sahip bir çok mesaj interaktif bir şekilde müşterilere gönderilebilir. Firmalar yada kamu kurulaşları bu mesajları hedefli şekilde de gönderebilmektedir. Örneğin Antalya sınırlarına girmiş vatandaşlar, E-devlet sitesine girmiş vatandaşlar, e-ticaret alışveriş yapan müşteriler veya inşaat firmalarının websitelerini ziyaret etmiş kişiler diyerek detaylı hedeflendirme yapabilirsiniz.

Hedefli Mesaj’ın kamu ve özel sektör kuruluşlarına satışı, mobil pazarlama ajansları veya kurumsal satış ekipleri tarafından yapılmaktadır. ​
Ads4tr gibi bir mobil pazarlama ajansında aldığınız mesaj ücreti ile direk Turkcell satışçısından aldığınız mesaj ücreti arasın herhangi bir fark bulunmamaktadır. Satış öncesi ve sonrasında, Ads4tr uzmanlarımız size en uygun paketi ve hedefleme kriterlerini daha önce yaptıkları projeler çerçevesinde sunacaklardır. Bu yüzden bizim üzerimizden yapılan satın almalar da aynı zamanda ücretsiz danışmanlık ve hizmetlerimizden de yararlanabileceksiniz.

Hedefli SMS gönderim süreci nasıldır?

Hedefli mesaj kimler için uygundur, benim işime yarar mı?

Aslında hedefli mesaj tüm firmaların ve kamu kurumlarının işine yarar fakat tabi buradaki en önemli değerlendirme kriteri bu ürünün ücreti ve sizin ürün kullanımı sonrası elde ettiğiniz kazanımdır. Eğer sadece bilgilendirme amaçlı kullanacak ve bir gelir beklentiniz yoksa kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Çünkü başka hiçbir iletişim aracında müşteriyle bu şekilde bire bir iletişim kuramazsınız.

Fakat eğer beklentiniz gelir elde etmekse o zaman bu ürünü diğer pazarlama kanalları ile kıyaslamanız daha doğru olacaktır. Ads4tr uzmanları olarak 2005 yılında bu yana mobil pazarlama ve hedefli SMS gönderme işi ile uğraşıyoruz. Bugüne kadar on binlerce kampanya mesajını, binlerce farklı ürün ve firma için potansiyel tüketicilere gönderdik. Bu tecrübemize dayalı olarak diyebilirim ki SMS’lerin satışa dönme oranı 0% ile 80% arasında değişebiliyor. Bu rakamlar size komik gelebilir, fakat maalesef çok basit bir iş olarak görülen mesaj gönderme işinin arka tarafta bir çok detayı bulunmakta. Eğer bunları doğru şekilde ayarlamazsanız maalesef başarıya ulaşamazsınız. Nedir bu detaylar derseniz hemen aşağıdaki sorunun cevabına bakabilirsiniz.

Hedefli SMS gönderiminde dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?
Bu detayların hepsini açıklayamasak da hemen sıralayalım: Mesajın gönderildiği hedef kitlenin doğru seçimi, mesajın içeriğinde yazan metin, satışa yönlendirmek için içerik konulup konulmaması, müşteriye sunulan faydanın SMS’in hangi kısmında vurgulandığı, SMS’in gönderilme saati ve sıklığı, SMS’in içeriğine çağrı merkezi veya URL linki konulup konulmaması (gönderilecek müşteri grubu ve ürüne göre karar verilmeli), MMS gönderiliyorsa kullanılan görsel, slide şov kullanılıyorsa uzunluğu ve boyutu, SMS gönderiminden sonra hatırlatma yapılıp yapılmadığı, tüketicilerin satın alma olasılıklarının yüksek olduğu saatlerde gönderim yapılıp yapılmadığı ve benzeri birçok boyuta dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde gelir beklentiniz varsa facialar ile karşılaşabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bu ürünü daha önceden başka bir firma üzerinden kullanmış bir müşteri Avrupa yakasında inşaat projesi için Avrupa yakasında oturan tüm erkek müşterileri hedeflemiş. SMS içeriğinde müşteriye bir avantaj sunmamış. SMS içeriğinde bir websitesi linki veya çağrı merkezi numarası koymamış. Müşteri yaklaşık 1 milyon mesaj atmış fakat çok az etkisi olduğunu ifade ediyor. Bu tarz örnekleri yaşamamak için lütfen biz yada bizim gibi uzman ajanslar ile iletişime geçin. Ve burada da unutmayın ki ajanslar sizin satın alma tutarının üzerinden komisyon alarak gelir sağlıyorlar. O yüzden onlar hedef kitleyi büyütmeyi seçerler, fakat bunun yerine her GSM operatörünün minumum satış kotası ile başlayıp ihtiyatlı gitmek daha doğru olacaktır. Önce pilot gönderimler ile mesajlarınızın etkisini test edebilirsiniz. Sonrasında başarıyı yakaladığınız gruba yönelik gönderimleri yaparsınız. Bu şekilde hem bütçenizi hem de profesyonel hayatta çalışan biri olarak işinizi garanti altına almış olursunuz.

Hedefli mesaj ile yapabileceklerim nelerdir?
Bunu kullanmak için öncelikle belirtelim her hangi bir altyapıya ihtiyacınız yok. GSM operatörlerinin alt yapısını kullanıyorsunuz. Müşterilere SMS, e-posta, MMS ile resim, MMS ile Video, IVR ile sesli mesajlar gönderebiliyorsunuz. IVR’ı whatsapp’daki sesli mesajlar gibi düşünebilirsiniz. Müşteriyi bilgisayar sistemi otamatik arar ve müşteri telefonu açtığı anda sesli mesajınız müşteriye ulaşır. Arama şeklinde olduğu için en yüksek ulaşma oranlarını IVR ile yakalayabilirsiniz. Ek olarak bir mesajın içeriğinde genelde 150 harf kısıtı için de birşeyler söylemeye çalışırken IVR ile uzun uzun müşteriyle iletişim kurabilirsiniz. Bankalar IVR sistemini kullanarak kredi kartı limit arttırma tekliflerini yüksek performanslar ile sunmaktalar.

SMS göndermek için ne tarz bir kurulum yapmalıyım?
Gerekli kurulum ve işlemler, genelde Mobil Pazarlama iş ortağı tarafından sağlanır.
Kullanımı kolay bir arayüz üzerinden, kurumun istediği zamanda yapılabilir. Talebinizi operatöre bir yada iki iş günü öncesinde gönderilmesi gerekmektedir.
Geri dönüşler ve kaç kişiye ulaştığı raporlanabilir.

Hangi hedefleme kriterlerini kullanarak gönderim yapabilirim?
Aşağıdaki görsel ile bunu detaylı olarak açıklamaya çalıştık. Burada en çok işinize yarayacak bilgiler ve en çok kullanabilecekleriniz müşteri geliri, ziyaret edilen websitesi, yurtdışında gidilen ülkeler, cihaz, müşterinin lokasyon bilgisidir. Tabi bu kriterler bulunduğunuz sektöre ve ürünüze göre değişiklik gösterecektir.

Ne kadar ücret öderim?
Ücretlendirmeyi her üç operatör de SMS başına yapmaktadır. Burada her üç operatöründe de minumum satın alma limiti bulunmaktadır. Bu limitin altında satın alma yapamıyorsunuz. SMS ücretleri atılan SMS’in gönderim tipine göre yaklaşık olarak 30 kuruş ile 65 kuruş arasında değişmektedir. Müşterilerin belirli bir lokasyona girmeleri veya belirli bir websitesine girmeleri durumunda tetiklenen SMS’ler yüksek ücretli, diğer hedefleme kriterleri kullanılarak gönderilen SMS’ler daha düşük ücretlidir. Sizin firma olarak burada yapmanız gereken ana çalışma her üç operatör için de fiyat teklifi almanızdır. Çünkü 3 operatörün fiyatları birbirlerine göre değişebilmektedir.

Hangi operatör benim için en iyidir?

Hedefli SMS alt yapısının öncülerinden olan Turkcell bu konuda hem sistemsel hem de hedefleme yetkinlikleri açısından en iyi hizmeti vermektedir. Örnek vermek gerekirse ziyaret edilen websitesi bilgini Turkcell sağlayabilirken Vodafone sağlayamamaktadır. Ek olarak fiyatlandırma açısından da Turkcell’in fiyatları daha avantajlı olmaktadır. Bunun üstüne kullanan müşterilerin gelir seviyesi olarak da Turkcell müşterileri diğer iki operatöre göre daha çok gelir üreten müşterilerdir.

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir